Nederland

Voor veel mensen waarschijnlijk een bekend land, maar hoe goed ken je Nederland nu echt? Leer andere steden en dorpen kennen die je nog nooit had bezocht en ontdek de nuchtere, Nederlandse schoonheid!

17,44 miljoen inwoners

Oppervlakte van 41.543 km2

Landnummer +31

Hoofdstad: Amsterdam

Herontdek ons eigen Nederland

Bekijk hier wat Nederland allemaal te bieden heeft, van steden om te shoppen, tot historische bouwwerken tot de rustgevende natuur.

Algemene Info

Nederland ligt in West-Europa en is bij velen wel goed bekend. Wellicht heb je de grootste steden zoals Amsterdam en Utrecht al wel eens bezocht om te winkelen of om te overnachten in Nederland. Er is nog zoveel meer te ontdekken, want Nederland is een enorm gevarieerd land waar nog genoeg te ontdekken is. Je hoeft niet altijd naar het buitenland te gaan voor een geslaagde vakantie. Hoewel je met het weer wel geluk moet hebben, is dit in andere landen eigenlijk niet veel anders.

Dus wil jij Nederland ontdekken? Lees dan snel verder over de mooiste bestemmingen, het klimaat en nog veel meer wat je graag wil weten als je op vakantie in Nederland wilt gaan.

Geografie

Nederland ligt voor een groot deel onder de zeespiegel, maar mede daardoor zijn we enorm goed in het buitenhouden van water middels het bouwen van dijken. Ten het westen en noorden van Nederland ligt de Noordzee en tussen het vaste land en de waddeneilanden in het noorden van Nederland ligt de Waddenzee. Onze oosterburen zijn Duitsland en zuiderburen zijn België. Als we in het westen de Noordzee overstekken per boot, kom je in Engeland.

Nederland bestaat uit twaalf verschillende provincies, waarbij de 5 bewoonde en 3 onbewoonde waddeneilanden verdeeld zijn over de provincies Noord-Holland en Friesland. Bijzonder is de provincie Flevoland, dat bestaat uit drooggelegde grond dat eerst het IJsselmeer vormde.

Algemeen
 • Hoofdstad: Amsterdam
 • Aantal inwoners: 17,44 miljoen (2020)
 • Oppervlakte: 41.543 km2
 • Taal: Nederlands
 • Religie: 20% katholiek, 15% protestants
 • Tijdzone: UTC +1
 • Munteenheid: Euro
Klimaat

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat. Hierdoor hebben we vrij milde winters en milde zomers. De Noordzee heeft veel invloed op het weer

Maand / maximum temperatuur / minimum temperatuur

 • januari 6℃ / 1℃
 • februari 7℃ / 1℃
 • maart 11℃ /2℃
 • april 15℃ / 5℃
 • mei 18℃ / 8℃
 • juni 21℃ / 11℃
 • juli 23℃ / 13℃
 • augustus 23℃ / 13℃
 • september 20℃ / 10℃
 • oktober 15℃ / 7℃
 • november 10℃ / 4℃
 • december 7℃ / 2℃

De mooiste bestemmingen

Er zijn tal van leuke steden in Nederland, waardoor het moeilijk is om er een aantal uit te kiezen. Zie hieronder de mooiste steden met de meeste bezienswaardigheden op een rij.

Amsterdam

De hoofdstad kan natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Toeristen van over de hele wereld hebben hun weg al gevonden naar deze indrukwekkende stad, maar ook Nederlanders gaan graag een dagje naar Amsterdam om te winkelen of de diverse musea in Amsterdam te bezoeken. In de grote stad zijn namelijk tal van bekende modemerken te vinden, evenals de grootste en oudste Bijenkorf van Nederland midden op de Dam. Qua musea vind je in Amsterdam het Anne Frank Huis, het Van Gogh Museum en natuurlijk het Rijksmuseum met de bekende Nachtwacht.

Maak een wandeling door het Vondelpark, bekijk de bekende grachten van Amsterdam die de achtergrond mochten zijn in meerdere internationale films en series en bezoek de wijken de Pijp en de Jordaan. Maak een rondvaart door de Amsterdamse grachten en ontdek de grote stad.

 

Oude gekleurde huisjes bij de gracht
Historisch stadshuis

Maastricht

Één van de oudste steden in Nederland is Maastricht. In het zuidelijkste puntje van de provincie Limburg ligt deze gastvrije stad. Geniet tijdens je dagje Maastricht van één van de vele terassen op het Vrijthof of het Onze Lieve Vrouwenplein. Het Vrijthof is vooral bekend van André Rieu die ieder jaar een prachtig concert geeft met een enorm orkest. Het plein wordt omringd door de Sint-Janskerk en de Sint-Servaaskerk. De bekende winkels vind je hier, maar ook veel kleine boetiekjes kun je ontdekken tijdens het shoppen in Maastricht. 

De gehele stad was vroeger omringd met een vestingsmuur en afgesloten met een stadspoort die ook wel Helpoort werd genoemd. Een groot deel van de muur staat nog en ook de Helpoort stamende uit de 13e eeuw staat nog. Buiten het centrum ligt de Sint-Pietersberg, een 171 meter hoge heuvel, met bovenop Fort Sint Pieter. Het werd gebouwd in de 18e eeuw om de stad en omgeving te beschermen. In de heuvel zijn diverse grotten die te bezoeken zijn onder leiding van een gids.

Haarlem

In de provincie Noord-Holland ligt de stad Haarlem, op slechts een aantal kilometer van het strand af. Wil je een stedentrip in Nederland gaan doen, dan is dit zeker een goede optie! De Haarlem bezienswaardigheden bestaan uit veel historische gebouwen, zoals De Grote Markt met de 14e eeuwse Grote Kerk, waar het gehele jaar festivals, markten en concerten plaatsvinden. De oude stad staat tevens bekend om haar windmolens. De bekendste is Molen de Adriaan, welke al vanaf de 18e eeuw de skyline van Haarlem uitmaakt. Helaas is deze in 1932 volledig afgebrand, dus het exemplaar wat er vandaag de dag nog staat is een replica.

Breng een bezoek aan het Frans Hals Museum, een bekende schilder, en ga winkelen in de Gouden Straatjes. Net als in Amsterdam kun je ook Haarlem vanaf het water ontdekken. Boek een boottocht over rivier het Spaarne of ga naar het strand toe. In Bloemendaal of Zandvoort kun je makkelijk het strand op en in de zomer kun je genieten van de vele strandtentjes. 

Oude windmolen
Gracht met gebouwen ernaast

Utrecht

In het midden van Nederland, in de provincie Utrecht, ligt ook de stad Utrecht. Deze stad behoort tot de grootste steden in Nederland en heeft veel te bieden aan haar bezoekers. De bekendste bezienswaardigheid Utrecht is de Domtoren uit het jaar 1254. Met een hoogte van 112 meter is het de hoogste kerktoren van Nederland. Midden door het centrum heen loopt de Oude Gracht, waar diverse terassen te vinden zijn evenals de belangrijkste winkelstraat van Utrecht. De gracht is in totaal 2 kilometer lang en beslaat dus een flink deel van het centrum.

Zin in een musea? Bezoek dan het Spoorwegmuseum in Utrecht, waar 150 jaar aan Nederlandse treingeschiedenis terug te vinden is. Ook het Centraal Museum is in Utrecht te vinden, waarbij kunst en cultuur uit alle jaren tentoongesteld staat. 

Waddeneilanden

Ten noorden van het vaste land liggen 8 eilanden, waarvan er 5 bewoond zijn. Dit zijn Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Ieder eiland heeft zijn eigen karakteristieken en vaste inwoners die er al generaties lang wonen. Bij elkaar beslaat het zo’n 400m2 en de historische dorpen hebben erg veel karakter. Sommige oude huizen zijn omgebouwd tot museum, zoals op Vlieland in het oude Tromp’s Huys en het Cultuurhistorisch Museum ‘t Behouden Huys op Terschelling.

Buiten de dorpen is er vooral veel strand en de mogelijkheid tot watersporten op de zee. Bijbehorend kun je ook gaan wadlopen en genieten van de mooie natuur. Een fietsvakantie op de Waddeneilanden is een fijne manier om je te verplaatsen op één of meerdere eilanden.

Rode vuurtoren in de duinen
Landschap met gekleurde bloemen en velden met windmolens

Bijzondere plaatsen

Behalve de bovengenoemde steden in Nederland, zijn er natuurlijk nog veel meer leuke steden en dorpen. Denk maar aan het populaire Giethoorn in de provincie Overijssel. Deze plek staat ook wel bekend als het Venetië van het noorden door de vele rivieren en meer dan 170 karakteristieken bruggetjes die hier overheen gebouwd zijn. Het mooiste is om een bootje te huren en over het water heen te varen.

Ontdek de prachtige natuur van Nederland op de Veluwe. Behalve bossen, heide, zandvlaktes en grasvelden vind je hier ook een aantal bijzondere bouwwerken. Zo ook Radio Kootwijk, een monumentaal zendstation dat werd gebruikt om radio uit Nederlands-Indië te ontvangen. Sinds 1998 wordt het gebouw niet meer voor haar oorspronkelijke doel gebruikt, maar er worden nog steeds rondleidingen gegeven in het indrukwekkende gebouw en het is te huren voor feesten en partijen. Over de eerder zandvlaktes gesproken, op de Veluwe vind je de ‘Sahara van de Veluwe’.  Hier ligt de grootste zandverstuiving van West-Europa. Gek genoeg kan hier, net als in Noord-Afrika, de temperatuursverschillen tussen dag en nacht wel 50 graden zijn.

Onze andere bestemmingen

Peru

Peru

Peru Officieel bekend als de Republiek Peru, is Zuid-Amerikaans land gelegen aan de westelijke kust. Met zijn indrukwekkende geografische diversiteit en rijke culturele erfgoed trekt het land de aandacht van reizigers voor een vakantie Peru, maar ook avonturiers en...

Split

Split

Split Als tweede stad van Kroatië heeft Split een fijne sfeer en volop bezienswaardigheden die verwijzen naar de geschiedenis van de stad. Op korte afstand van Split Kroatie zijn diverse eilanden te vinden zoals Hvar, welke je bijvoorbeeld door eilandhoppen kunt...

Ligurië

Ligurië

Ligurië Ligurië is een aan de kust gelegen regio in het noordwesten van Italië. Het is de op twee na kleinste regio van Italië. De Ligurische kust is misschien wel het bekendste stukje kust van Europa, de Italiaanse Rivièra met plaatsen zoals de Cinque Terre, Sestri...