Fietsvakantie Nederland

Bij uitstek is Nederland een ideaal land voor een fietsvakantie. Zo zijn er veel goede fietspaden, fietsroutes en prachtige natuur. Wat wil je nog meer? In alle provincies vind je routes die door middel van knooppunten aan elkaar zijn gemaakt. Volg een bestaande route of maak zelf een route aan de hand van de knooppunten en stel zo jouw ideale fietsvakantie in Nederland samen!

17,44 miljoen inwoners

Oppervlakte van 41.543 km2

Landnummer +31

Hoofdstad: Amsterdam

Op fietsvakantie in Nederland

Ontdek de mooiste plekken in Nederland vanaf de fiets. Fietsreizen Nederland zijn helemaal hip en je kunt het zo kort of lang maken als je zelf wilt, ideaal!

Algemene Info

Veel van onze landgenoten kiezen ervoor om op fietsvakantie Nederland te gaan. En waarom ook niet! Je bepaalt je eigen tempo en overnacht iedere avond weer ergens anders. Je kunt ervoor kiezen om een fietsvakantie Nederland van hotel naar hotel te gaan of zelf een tent mee te nemen achterop je fiets. Zo ontdek je Nederland, terwijl je nog sportief bezig bent ook! Je kunt ervoor kiezen om één provincie te ontdekken of een natuurgebied, zoals de Veluwe. Ook de eilanden Texel en Terschelling lenen zich zeer goed voor een fietsvakantie Nederland waddeneilanden.

Op deze pagina gaan we je wat fietsvakantie Nederland tips geven voor de mooiste omgevingen, beste routes en wat tips om de fietsreis zo comfortabel mogelijk te maken. Zo beleef je er het meeste plezier aan!

Algemeen
 • Hoofdstad: Amsterdam
 • Aantal inwoners: 17,44 miljoen (2020)
 • Oppervlakte: 41.543 km2
 • Taal: Nederlands
 • Religie: 20% katholiek, 15% protestants
 • Tijdsverschil: UTC +1
 • Munteenheid: Euro
Klimaat

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat. Hierdoor hebben we vrij milde winters en milde zomers. De Noordzee heeft veel invloed op het weer

Maand / maximum temperatuur / minimum temperatuur

 • januari 6℃ / 1℃
 • februari 7℃ / 1℃
 • maart 11℃ /2℃
 • april 15℃ / 5℃
 • mei 18℃ / 8℃
 • juni 21℃ / 11℃
 • juli 23℃ / 13℃
 • augustus 23℃ / 13℃
 • september 20℃ / 10℃
 • oktober 15℃ / 7℃
 • november 10℃ / 4℃
 • december 7℃ / 2℃

De mooiste fietsroutes

Nederland is natuurlijk het land van fietsen en dus zijn er genoeg fietspaden te vinden. Ook voor een fietsvakantie Nederland is er genoeg te ontdekken in ons kikkerlandje. Maar wat zijn nu de allermooiste routes van het land? Wij zetten ze op een rij voor je!

Veluwe

Het prachtige en gevarieerde landschap van de Veluwe biedt een goede plaats om te fietsen terwijl je geniet van de prachtige natuur. Er zijn genoeg fietsroutes Veluwe te vinden, maar we lichten er een aantal voor je uit. Midden op de heide van de Veluwe staat Radio Kootwijk, een enorm gebouw dat vroeger gebruikt werd om een radioverbinding te krijgen met Nederlands-Indië. De fietsroute rond Radio Kootwijk bedraagt 36 kilometer en brengt je langs dorpjes zoals Kootwijkerbroek, Garderen en Nieuw-Milligen. De rest van de route gaat dwars door de Veluwse natuur heen. Zin om de koninklijke bossen van Paleis Het Loo te ontdekken? Ga dan voor de fietsroute Hoog Soeren en Staverden van 42 kilometer lang.  De fietstocht Veluwe brengt je door de bossen rondom Apeldoorn, waardoor je in ongeveer 3 uur tijd de mooiste koninklijke plekjes van Nederland ontdekt.

De Posbank is de belangrijkste trekpleister van Nationaal Park Veluwezoom en daarom perfect om te ontdekken als je graag wilt fietsen op de Veluwe. De route is 44 kilometer en brengt je onder andere naar de 90 meter hoge Posbank. Vanaf daar heb je een geweldig uitzicht over de heide die op het juiste moment in het jaar (augustus) paars is. Wil je graag wild spotten op de Veluwe vanaf je fiets? Probeer dan eens de Wildroute van 54 kilometer. Deze route in de omgeving van Epe brengt je door prachtige bossen en heidevelden. Hier leven veel zwijnen, herten, reeën en vossen. De grootste kans om deze dieren te zien heb je in de ochtend, tegen zonsopkomst. Veel dieren gaan dan op pad om te grazen namelijk, waardoor je meer kans hebt om ze te spotten.

 

Heide met boom en paarse velden
Fietsers met zonsondergang

Limburg

Het glooiende landschap van Limburg nodigt erg uit om te gaan fietsen. Hoewel het niet zo vlak is als d erest van Nederland, is het zeker met een elektrische fiets zeer goed te doen. Er zijn diverse fietsroutes Limburg voor zowel recreatieve fietsers, als mountainbikers en wielrenners. Wij focussen ons echter op de recreatieve fietser op vakantie. Als je kiest voor een fietsvakantie zuid Limburg, dan kun je het goed combineren met een dagje Maastricht en Valkenburg. In Zuid-Limburg is een route van 155 kilometer, die je in één keer kunt fietsen of in drie dagen met overnachtingen tussendoor. Een fietsvakantie Limburg van hotel naar hotel met een fijne fietsrit is ideaal. Deze Mergelland fietsroute brengt je langs geweldige uitzichten, kastelen, vakwerkhuizen en sierlijke wegkapelletjes.

De Peel en Maasvallei-route in Oostrum is erg mooi en brengt je door Noord-Limburg. Je fietst langst terrassenlandschappen, dorpen, weiden en boomgaarden over zo’n 35 kilometer. Een andere route in Limburg is de Swalmroute. Deze route van 45 kilometer brengt je tot tegen de Duitse grens aan met een landschap dat bestaat uit golvende maasterrassen en de slingerende rivier de Swalm. De das leeft heir en bouwt hier zijn burchten, wie weet kun je er één spotten!

Zuid-Holland

Ook deze provincie is ideaal om een fietsvakantie te doen. De vele fietsroutes Zuid Holland bieden een mooie kans om  het land te ontdekken. Behalve bossen, kun je ook duinlandschappen en polders tegenkomen tijdens je fietstocht. Van half maart tot half mei staat de bollenstreek in bloei, waardoor je de prachtig gekleurde bloemen kunt bewonderen. Als je hier langs fietst, word je gegarandeerd verliefd op alle felle kleuren. Dit is de bollenstreekroute van ongeveer 28 kilometer. Ook de oude Maasroute van 68 kilometer is prachtig en brengt je langs het drie rivierenpunt, de Biesbosch, Dordrecht en de Hoeksche Waard. 

Volg de route van de Engelandvaarders, die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Engeland gingen om zich aan te sluiten bij de geallieerden. In het kustgebied rondom Leiden vindt je hier nog onderdelen van terug. Ga op ontdekkingstocht op de fiets en volg de Engelandvaarders route van 48 kilometer.

Toeristen met fiets bij kleurrijk bollenveld van tulpen
Twee fietsers in bos met aanhanger achter fiets

Fietsroutes

De Nederlandse fietsroutes zijn allemaal aangegeven met knooppunten. Zo kun je zelf vooraf een route samenstellen of een bestaande route noteren, zodat je tijdens het fietsen enkel de nummers hoeft te volgen. Welke fietsvakantie Nederland route je kiest, kun je helemaal zelf kiezen. Het maakt niet uit of je een lange of korte route kiest, zolang je er maar plezier in hebt! Aan de hand van handige planningtools kun je uitrekenen hoelang je zelfbedachte route is. Je zou zelf een soort fietsrondreis Nederland kunnen maken, waarbij je door heel Nederland heen fietst.

Een luxe fietsvakantie Nederland is ook mogelijk natuurlijk. Dan kies je voor elektrische fietsen met een goede accu die een flinke fietsrit goed blijft. Overnachten doe je dan in een fijn hotel met diner en ontbijt, zodat je de volgende ochtend weer fris genoeg bent om te gaan fietsen.

Onze andere bestemmingen

Peru

Peru

Peru Officieel bekend als de Republiek Peru, is Zuid-Amerikaans land gelegen aan de westelijke kust. Met zijn indrukwekkende geografische diversiteit en rijke culturele erfgoed trekt het land de aandacht van reizigers voor een vakantie Peru, maar ook avonturiers en...

Split

Split

Split Als tweede stad van Kroatië heeft Split een fijne sfeer en volop bezienswaardigheden die verwijzen naar de geschiedenis van de stad. Op korte afstand van Split Kroatie zijn diverse eilanden te vinden zoals Hvar, welke je bijvoorbeeld door eilandhoppen kunt...

Ligurië

Ligurië

Ligurië Ligurië is een aan de kust gelegen regio in het noordwesten van Italië. Het is de op twee na kleinste regio van Italië. De Ligurische kust is misschien wel het bekendste stukje kust van Europa, de Italiaanse Rivièra met plaatsen zoals de Cinque Terre, Sestri...