Turkije

Het land heeft een rijke historie die al 2000 jaar voor Christus begon, waarbij vooral Instanboel een belangrijke rol heeft gespeeld. Deze rijke historie en de vele politieke kwesties, maken Turkije tot het land wat het nu is. Toeristen trekken vaak naar de kustregio’s waar het heerlijk vakantie vieren is!

84,34 miljoen inwoners

Oppervlakte van 783.562 km2

Landnummer +90

Hoofdstad: Ankara

Ontdek het veelzijdige Turkije

Bekijk hier wat Turkije allemaal te bieden heeft, van prachtige moskeeën tot uitgestrekte stranden, en van de rijke cultuur tot een geweldig rotsachtig landschap om te ontdekken,

Algemene Info

Turkije is een groot land waar, naast Turken, ook Koerden wonen in het oosten van het land. Er zijn verschillende bezienswaardigheden in Turkije die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan en daarnaast zijn er veel overblijfselen uit diverse tijden nog steeds te zien. Denk maar aan de Romeinse tijd, maar ook de tijd toen Turkije bij het Byzantijnse Rijk of het Ottomaanse Rijk hoorde. De Turkse Riviera, zoals de kust ook wel word genoemd, is een geliefde vakantieplaats met meerdere bekende badplaatsen zoals Antalya, Bodrum en Alanya.

Wij gaan je stap voor stap meer vertellen over je reis naar Turkije. Van reisinformatie Turkije tot klimaat, en van de mooiste bestemmingen tot geografie.

Geografie

Turkije ligt deels in Zuidoost-Europa en deels in Zuidwest-Azië en het land wordt voor een groot gedeelte omringd door water. In het noorden grenst Turkije aan de Zwarte Zee en in het noordoosten Georgië. In het oosten grenst het land aan Armenië en Iran en in het zuidenoosten met Irak en Syrië. Het zuidwesten van Turkije ligt aan de Middellandse Zee en Cyprus ligt daar voor de kust van Turkije tussen Antalya en Mersin. Ten westen zorgt de Egeïsche Zee voor een grens tussen Turkije en Griekenland. In het noordwesten is er nog een korte grens met het vaste land van Griekenland en Bulgarije. Als je Turkije bekijkt op de wereldkaart, kun je wel bedenken dat Turkije een lange kustlijn heeft aan zowel de Zwarte Zee als aan de Middellandse Zee. In totaal is de kustlijn 8000 kilometer lang en dus is er genoeg plaats voor liefhebbers van zonvakantie Turkije.

Het Turkse landschap bestaat uit veel bergen en het algehele landschap is hoger gelegen. De bergen zijn onderdeel van de bergketen die van de Balkan tot Iran dwars door Turkije heenloopt. In het oosten vind je de hoogste berg, namelijk Ararat met 5137 meter hoogte. Er zijn regelmatig aardbevingen of zelfs vulkaanuitbarstingen in Turkije, wat weer zorgt voor nieuw land. Een voorbeeld hiervan is Cappadocië, waar door vulkaanuitbarstingen bijzonder rotsformaties zijn ontstaan. De vulkanische gesteenten hebben door de invloed van wind en regen hele aparte vormen gekregen.

Algemeen
 • Hoofdstad: Ankara
 • Aantal inwoners: 84,34 miljoen (2020)
 • Oppervlakte: 783.562 km2
 • Taal: Turks
 • Religie: 98% moslim
 • Tijdzone: UTC +3
 • Munteenheid: Turkse lira
Vluchtinfo

Vliegtijden naar verschillende populaire bestemmingen:

Ankara: 3.40 uur
Istanboel: 3.15 uur
Antalya: 3.55 uur

De genoemde tijden kunnen afwijken, dit is slechts een indicatie.

Reisdocumenten

Als je naar Turkije wilt reizen heb je een geldig paspoort nodig. Een visum is niet nodig mits je minder dan 90 dagen daar blijft en er als toerist bent.

Klimaat

Turkije heeft drie verschillende klimaatzones. Langs de kustlijnen heerst een mediterraan klimaat, ook wel bekend als zeeklimaat. Dit kenmerkt zich met milde winters, warme zomers en maar weinig neerslag. Het ideale vakantieweer dus!
Het oosten van Turkije heeft een gematigd landklimaat met het gehele jaar door neerslag en in centraal Turkije heerst een steppeklimaat. Dit kenmerkt zich door weinig neerslag, vrij koele winters en warme zomers.

Maand / maximum temperatuur / minimum temperatuur

 • januari 14℃ / 6℃
 • februari 14℃ / 7℃
 • maart 17℃ / 8℃
 • april 21℃ / 10℃
 • mei 25℃ / 14℃
 • juni 30℃ / 18℃
 • juli 34℃ / 21℃
 • augustus 33℃ / 21℃
 • september 30℃ / 18℃
 • oktober 25℃ / 15℃
 • november 19℃ / 10℃
 • december 15℃ / 7℃

De mooiste bestemmingen

Turkije is een enorm veelzijdig land, waarbij het binnenland vooral heel anders is dan de kuststreken. De meeste toerisen zullen de kust opzoeken voor hun vakantie Turkije, daarom vertellen we je graag wat meer over voornamelijk de kustregio’s van Turkije.

Istanboel

Inmiddels is Istanboel, of Istanbul, niet meer de hoofdstad van Turkije, maar dat was vroeger wel anders. Instanboel, of Constantinopel zoals het in de tweede eeuw na Christus heette, is de hoofdstad geweest van drie van de belangrijkste rijken. Tegenwoordig is het nog steeds de grootste stad van het land en geliefd onder toeristen. Istanboel heeft dan ook veel te bieden aan historische bezienswaaridgheden, zoals de Blauwe Moskee welke werd gebouwd tussen 1609 en 1617. Het islamitische gebouw werd gebouwd om de Aya Sofia, een van oorsprong christelijk-orthodoxe kerk, te overtreffen. De Aya Sofia, ook wel Hagia Sophia genoemd, staat ook in Istanboel en stamt uit de 6e eeuw. Het is een indrukwekkend gebouw welke je zeker gezien moet hebben als je in de Turkse stad bent.

Istanboel is rijk aan historische paleizen, zoals het Topkapi paleis waar vroeger sultans in woonden. Tegenwoordig is het een museum dat je inzicht geeft in hoe de sultans vroeger leefden. Nog zo’n prachtig paleis is het Dolmabahce paleis dat, net als het Topkapi paleis, aan de ‘zeestraat’ Bosporus ligt. Het paleis heeft wel 45.000 m2 aan sprookjesachtige ruimtes, waarbij 14 ton werd gebruikt om het te versieren. Je kan vast wel raden dat hier vroeger ottomaanse sultans hebben gewoond, evenals de stichter van de Republiek Turkije zoals we hem vandaag de dag kennen genaamd Atatürk. Niet te missen zijn de verschillende bazaren, zoals de Grote Bazaar, genaamd Kapali Carsi en de Egyptische Bazaar.

Aya Sofia in Instanbul
Blauwe zee met vol strand

Antalya

Antalya is de bekendste badplaats van Turkije waar jaarlijks veel toeristen komen. Het ligt aan de zuidkust en heeft prachtige stranden, zoals het kiezelstrand Konyaalti Beach of zandstrand Lara Beach waar om de hoek de Düden-watervallen vanuit de Düdenrivier vanaf 40 meter hoogte de zee in stroomt. Niet alleen de stranden zijn een bezoekje waard, ook de historische binnenstad heeft genoeg te bieden. Met tal van gezellige restaurants, bars en leuke winkeltjes kun jij je prima vermaken. Net buiten de stad vind je nog overblijfselen van de Romeinse tijd, in de vorm van een groot Romeins theater genaamd Aspendos.

Tijdens je vakantie Turkije Antalya kun je ook de natuur ontdekken. Het landschap rondom Antalya is weelderig, zoals in het Ataturkpark en het Karaalioglupark. Hier worden diverse excursies gedaan, zodat je niet zelf vervoer hoeft te regelen. De zaterdagse markt van Antalya is ook een mooie ervaring om te bezoeken, evenals de Bazaar. 

Alanya

Tevens een geliefde plek voor toeristen is Alanya. De stad kent een rijke historie, met het Ottomaanse Kasteel Alanya als grootste gebouw. Het imposante gebouw uit de middeleeuwen ligt op 250 meter hoogte op een rotsachtig schiereiland. Je kunt het kasteel bereiken via een kabelbaan, zodat je de zware toch te voet bespaaard wordt. Midden in het centrum vind je de Rode Toren, of Kizil Kule, van 33 meter hoog. Deze toren  is het symbool van de stad en stamt uit de 13e eeuw. Alanya is een klein stadje, maar het nachtleven is er erg groot. Voornamelijk rondom de haven is het te doen ’s avonds en mensen uit heel Europa komen naar Alanya voor het nachtleven. Gezien de warmte zomers worden er ook veel openlucht discotheken

Behoefte aan wat verkoeling? Breng dan een bezoekje aan de Damlatas grotten, die al zo’n 15.000 jaar bestaan. Je gaat natuurlijk niet alleen voor de historische bezienswaardigheden naar Alanya, maar vooral voor de mooie stranden. Het meest bijzondere strand is het Cleopatra Beach, vernoemd naar de Egyptische koningin Cleopatra. Aan de andere kant van Alanya ligt Keykubat Beach, welke langer is en wat rustiger is dan Cleopatra strand.

Azuurblauw water met langgestrekt strand
Oude ruïnes uit Romeinse tijd

Egeïsche Kust

Deze regio bevindt zich aan de westkant van Turkije en is gelegen aan de Egeïsche Zee. De bekendste badplaatsen zijn Bodrum, Marmaris en Kusadasi. Het is hier iets koeler dan de badplaatsen aan de Middellandse Zee, maar in de zomer nog steeds erg warm. Er is genoeg te ontdekken qua historie, zoals het Kasteel van Sint Petrus in Bodrum en het historische centrum van Kusadasi. Als je toe bent aan wat natuur, bezoek dan het Kalamaki Nationaal Park, waar je prachtige stranden, canyons en ruige rotsen kunt vinden. 

Omdat er zoveel water is, is het perfect voor watersporten zoals surfen. Tevens liggen de Griekse eilanden Rhodos en Kos niet ver van het vasteland van Turkije af, waardoor je er prima een dagje heenkunt tijdens je Turkije rondreis. Wat je tevens niet mag missen als je in deze regio verbijft is het ‘wereldwonder’ Efese, waar overblijfselen van het oude Romeinse leven nog heel mooi bewaard zijn gebleven zoals de Tempel van Artemis en de typische Romeinse baden. Wanneer je verblijft in Bodrum, Marmaris of Kusadasi kun je ook genieten van het uitgebreide nachtleven daar en natuurlijk van de verschillende zand- en kiezelstranden die de streek rijk is. 

Unesco Werelderfgoedlijst

Turkije heeft een 13-tal bezienswaardigheden die opgenomen zijn op de Unesco Werelderfgoedlijst en welke dan ook zeker het bezoeken waard zijn tijdens je vakantie naar Turkije. We hebben Istanboel en haar oude stadscentrum met het Topkapi Paleis, Aya Sofia, de Blauwe Moskee en de Grote Bazaar hierboven al behandeld. De wereldberoemde stad Troje, van het paard van Troje, staat ook op dit lijstje.

Ook de historische steden Hierapolis en Hattuşa staan op de Unesco lijst. Beide hebben diverse monumenten uit de oudheid, zoals de Leeuwenpoort in Hattuşa. Een heel bijzonder monument zijn de kalksteenplateaus van Pamukkale, welke echt een fotomoment waard zijn. Een belangrijke stad van het Lycische Rijk is Xanthos, waar veel resten te vinden zijn zoals oude munten, amfitheaters, tempels en poorten. Nabij deze stad ligt het heiligdom Letoön, welke ook op de lijst staat.

De gehele streek Cappadocië  is vanwege de bijzondere rotsformaties, grotten en kloffen opgenomen op de Werelderfgoedlijst. In de Nemrut Berg zijn diverse uitgehouwen beelden van goden zoals Zeus, Fortuna, Apollo en Hercules in groot formaat. De Grote Moskee en het Ziekenhuis van Divrigi uit de 13e eeuw en is het eerste Turkse bouwwerk op de lijst.

De stad Safranbolu heeft maar liefst 800 huizen uit de 17e en 18e eeuw, welke ook op de Unesco lijst thuishoren. Recent toegevoegd zijn de opgravingen uit Neo-Litische tijd 2000 v. Chr. in Catalhöyük, welke beschreven is als de oudste stad ter wereld, de geboorte van het Ottomaanse Rijk in Bursa-Cumalıkızık en het meerdere lagen culturele landschap in Izmir-Pergamon.

Turkse droomstranden

Juist omdat Turkije een enorm lange kustlijn heeft, zijn er tal van prachtige stranden om te bezoeken. Maar welke moet je nu echt gezien hebben? Wij gaan je wat meer vertellen over de mooiste stranden in Turkije. Een rustig en heel mooi strand vind je in de Kabak baai in de stad Ölüdeniz in het zuid-oosten van Turkije. Hier komen vooral de locals naar toe en hoewel je er een stuk voor moet lopen, is het de wandeling meer dan waard.

Op zoek naar dat typische witte strand en blauwe zeewater? Dan moet je ook in Ölüdeniz zijn, maar dan in het westelijke deel. Dit is onderdeel van een nationaal park en wordt ook wel de ‘Blue Lagoon’ genoemd. Aan de andere kant van het strand, Belcekiz, zijn veel restaurantjes te vinden. Omgeven door groene natuur en tevens onderdeel van een natuurpark, dat is het Iztuzu strand in Dalyan. In het juiste seizoen kun je hier zelfs schilpadden zien! Hoewel het in Antalya vaak erg druk is, is er ook nog een strand wat een stuk rustiger is. Het Mermeli strand is een klein strandje waar je voor een paar euro een ligbedje en parasol kunt krijgen. Daarnaast kun je eten en drinken bestellen van het restaurant bovenaan de trap.

Op drie uur rijden van Antalya vindt je nog zo’n rustig strand dat de meeste toeristen liever links laten liggen, namelijk Kaputas strand is Kaş. Om op het strand te komen moet je een steile trap beklimmen tussen de rotsen door. Belangrijk is om voldoende eten, drinken en snacks mee te nemen, want er is geen strandtent aanwezig. Bespaar jezelf de klim naar boven voor drinken of eten en neem dus zelf voldoende mee. In datzelfde stadje is nog een mooi strand, genaamd Patara strand. Dit is met 17 kilometer lengte het langste strand van Turkije en het is er ook gewoon heel mooi. Absoluut een aanrader dus. 

 

Onze andere bestemmingen

Peru

Peru

Peru Officieel bekend als de Republiek Peru, is Zuid-Amerikaans land gelegen aan de westelijke kust. Met zijn indrukwekkende geografische diversiteit en rijke culturele erfgoed trekt het land de aandacht van reizigers voor een vakantie Peru, maar ook avonturiers en...

Split

Split

Split Als tweede stad van Kroatië heeft Split een fijne sfeer en volop bezienswaardigheden die verwijzen naar de geschiedenis van de stad. Op korte afstand van Split Kroatie zijn diverse eilanden te vinden zoals Hvar, welke je bijvoorbeeld door eilandhoppen kunt...

Ligurië

Ligurië

Ligurië Ligurië is een aan de kust gelegen regio in het noordwesten van Italië. Het is de op twee na kleinste regio van Italië. De Ligurische kust is misschien wel het bekendste stukje kust van Europa, de Italiaanse Rivièra met plaatsen zoals de Cinque Terre, Sestri...