Japan

Het land van de rijzende zon en de enorme hoeveelheid cultuur en de tradities. Liefhebbers van sushi en andere visgerechten kunnen hier hun buik rond eten en door de prachtige natuur, vele shopgelegenheden en historische tempels maken zij Japan tot een zeer uniek land!

126,3 miljoen inwoners

Oppervlakte van 377.975 km2

Landnummer +81

Hoofdstad: Tokio

Ontdek de eeuwenoude tradities van Japan

Bekijk hier wat Japan allemaal te bieden heeft, van de heerlijke keuken tot de schone straten en van de rijke cultuur tot het zeer stipte openbaar vervoer.

Algemene Info

Japan is een bijzonder land met eeuwenoude gebruiken en traditionele omgangsvormen waar wij ons als Europeanen niks bij voor kunnen stellen. Dit geldt voor alles in het land, het is compleet tegenovergesteld van wat je gewend bent in Nederland of België. Japan is een enorm gevarieerd land, waardoor je behalve cultuurreizen ook een geweldige strandvakantie of zelfs wintersportvakantie kunt hebben.

Wil je nou nog veel meer weten over Japan? Dat komt goed uit! Voordat je begint met vakantie Japan boeken, kun je hier nog veel meer lezen over dit bijzonder land. Wij gaan je stap voor stap nog meer informatie geven over Japan, zoals klimaatinformatie, vluchtinfo, geografie en de mooiste bestemmingen.

 

Geografie

In het oostelijke deel van Azië bevindt zich Japan. Het land bestaat uit ruim 6.800 eilanden, waarbij Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu de grootste oppervlakte in beslag nemen. De Japanse Zee, of Oostzee, scheidt Japan in het westen van landen zoals Rusland en Noord- en Zuid-Korea en in het zuidwesten zorgt de Oost-Chinese Zee voor een scheiding met China. Ook ten noorden van Japan vinden we Rusland en haar (schier)eilanden. Hierdoor is je vakantie in Japan eventueel ook te combineren met andere landen.

Japan is een land met veel bergen, waarbij je de hoogste bergen kunt vinden in het Sammyaku-gebergte. Hier reiken verschillende bergtoppen boven de 3000 meter hoogte, zoals vulkaan Fuji ten zuidwesten van Tokio met een hoogte van 3776 meter. Deze vulkaan is niet meer werkzaam, maar is nu voor de Japanners is dit nu een heilige berg. Alleen in de kustregio vindt je laagvlakten. Hier zijn dan ook de grootste steden van Japan gevestigd, zoals Tokio, Yokohama, Nagoya, Osaka en Hiroshima.

Algemeen
 • Hoofdstad: Tokio
 • Aantal inwoners: 126,3 miljoen (2019)
 • Oppervlakte: 377.975 km2
 • Taal: Japans
 • Religie: 70% boeddhisme (Shintoïsme)
 • Tijdzone: UTC +9
 • Munteenheid: Japanse Yen
Vluchtinfo

Vliegtijden naar verschillende populaire bestemmingen:

Tokio: 11.10 uur
Osaka: 11 uur

De genoemde tijden kunnen afwijken, dit is slechts een indicatie.

Reisdocumenten

Wanneer je naar Japan wilt reizen heb je een geldig paspoort nodig. Als je als reiziger minder dan 90 dagen verblijft in Japan, is een visum niet nodig.

Klimaat

Japan heeft voor het grootste gedeelte een gematigd zeeklimaat met warme zomers en vrij milde winters. Het zuiden van Japan heeft dan weer een warm zeeklimaat en de Okinawa-eilanden hebben een subtropisch klimaat waarbij de temperaturen ’s winters rond de 20 graden liggen. Op sommige van de westelijke eilanden heerst een koel to gematigd landklimaat, omdat zij door diverse bergen afgesloten zijn van de Grote Oceaan. Hierdoor heeft de zee minder invloed op het klimaat.

De gemiddelde temperaturen zijn gebaseerd op de gemiddelde klimaatstatistieken.

Maand / maximum temperatuur / minimum temperatuur

 • januari 10℃ / 0℃
 • februari 10℃ / 1℃
 • maart 13℃ / 4℃
 • april 19℃ / 9℃
 • mei 23℃ / 14℃
 • juni 25℃ / 18℃
 • juli 29℃ / 22℃
 • augustus 31℃ / 24℃
 • september 27℃ / 20℃
 • oktober 21℃ / 14℃
 • november 17℃ / 8℃
 • december 12℃ / 3℃

De mooiste bestemmingen

Tijdens je vakantie naar Japan kun je misschien niet alles bekijken wat het land te bieden heeft. Toch willen we je de mooiste bestemmingen laten zien, zodat je een goede keuze kunt maken voor de bestemming.

Tokio

De hoofdstad van Japan biedt onderdak aan een groot deel van de inwoners van het land, waardoor het de meest bevolkte metropool ter wereld is. Het is een hypermoderne stad van de toekomst, maar er is ook veel cultuur en historie te vinden. Bezoek bijvoorbeeld het hoogste gebouw van Japan, de Tokyo Skytree, van wel 634 meter hoog of het drukste kruispunt ter wereld, Shibuya Crossing. Voor een stukje cultuur ga je naar de 19e-eeuwse tempel Menji Shrine of naar de grootste boeddhistische tempel in Tokio, de Senso-ji.

Als je op vakantie Japan Tokyo bent kun je de Tsukiji Fish Market niet overslaan! Ook het Yoyogi Park in Shibuya-ku is een bezoekje waard als je de Japanse cultuur wilt bekijken. Toch is de mooiste Japanse tuin in Tokio de Shinjuku Gyoen National Garden. Gek op dieren en op zoek naar iets aparts? Bezoek dan het kattencafé in Nekorobi of ga naar het uilen café Fukuro no Mise, waar de uilen los rondvliegen.

Druk centrum met licht en schermen
Traditioneel geklede Japanners in straat met Japanse huizen

Kyoto

Vroeger was Kyoto de keizerlijke hoofdstad van Japan, maar nu wordt het ook wel de culturele hoofdstad genoemd. Er zijn tal van tempels, shrines en natuur te vinden in deze stad. Veel van de oude Boeddhistische tempels en Shintu shrines zijn goed bewaard gebleven, zoals de Ryoan-ji, Heian Jingu en de Kiyomizu-dera. In de wijk Gion vindt je nog veel traditionele houten theehuizen en winkels. Dit staat ook wel bekend als het Geisha District, waar nu nog steeds 200 geisha’s wonen en werken. 

De Kinkaku-ji, of de Gouden Paviljoen tempel, is erg populair bij toeristen en dat is ook niet zo gek. De tempel lijkt op het water te drijven en zorgt voor een spectaculair beeld. De bekendste shrine in Kyoto is de Fushimi Inari Shrine. Met de vele rode toriipoorten is het een gewilde fotografieplek. Deze tempel is 24 uur per dag geopend en gewoon gratis te bezoeken.

Hokkaido

Het eiland Hokkaido ligt in het noorden van Japan en heeft als hoofdstad Sapporo. Er is voldoende uitgestrekte natuur te vinden met oerbossen, vulkanische meren en hoge bergtoppen. Hier leven dan ook nog wilde beren, wolven en de bijzondere Japanse kraanvogel. Er zijn tal van wandel- en fietsroutes die je in de zomer kunt gebruiken om de hotsprings en oerbossen te ontdekken. Één van de meest bijzondere plekken op Hokkaido die je gezien moet hebben tijdens je vakantie Japan is de ‘blue pond’. Dit is een natuurlijk meer met super blauw water, waardoor het er bijna nep uit ziet.

In de hoofdstad Sapporo wonen 2 miljoen mensen, maar is toch anders dan de meeste Japanse steden. Het is er groener en de stad staat bekend om haar bier. De romantische havenstad Otaru is het bezoeken waard en ook de historische stad Hakodate is erg mooi. Beide steden hebben een 19e eeuwse Victoriaanse uitstraling, waardoor je je in een hele andere wereld waant. 

Fel blauw water met gekleurde bomen

Mount Fuji

Zoals we al eerder benoemde is Mount Fuji de hoogste berg van Japan. Het is een slapende, of inactieve, vulkaan van wel 3776 meter hoog. Hij was voor het laatst in 1707 actief en staat sinds 2013 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Echt een must see dus als we het overe vakantie Japan tips hebben. Voor de Japanners is het een heilige berg en erg populair om te beklimmen. Er zijn verschillende ‘trails’ die je naar de top van de berg leiden, maar het is een erg zware klim die niet zomaar voor iedereen weggelegd is. Aan de voet van de berg is ook genoeg te zien aan prachtige natuur. Aan de noordelijke kant van Mount Fuji liggen vijf meren met de gezamenlijke naam Fuji Five Lake. Vanaf hier kun je Fuji van dichtbij bekijken en kun je genieten van een mooie wandeling maar ook van de warmwaterbronnen en musea in de buurt.

Hangbrug & kabelbaan

Heb je geen hoogtevrees? Dan is de Mishima SkyWalk een prachtige manier om Mount Fuji en de baai van Surega goed te bekijken. Deze hangbrug van 400 meter lang is geplaatst op 70 meter boven de grond. Het wordt omringd door mooie bossen en het geeft echt een spectaculair uitzicht. Nog zo’n manier van om van de ene naar de andere plaats te komen is de Hakone Ropeway. Deze kabelbaan is een populaire manier om Hakone te bezoeken. Er rijden gonders over de kabelbaan en ze vertrekken iedere minuut. Onderweg kun je gnieten van een prachtig uitzicht op de actieve hete bronnen van de Owakudani vallei en van Mount Fuji als het weer goed is.

Japanse religie

Wat allereerst opvalt aan de Japanse inwoners is dat ze allemaal enorm aardig zijn en graag helpen. Deze vriendelijkheid komt voor uit de religie Shinto, welke leunt op de boeddhisme. Het shintoïsme gelooft dat er overal een god in zit. Dus in iedere boom, iedere steen en ieder dier zit een god. Hierdoor hebben de Japanners groot respect voor alles wat natuurlijk is en zijn ze hier heel voorzichtig mee. Het geloof is ook erg vrijblijvend, waardoor je dus niet dagelijks naar het gebedshuis hoeft. Het zit immers zo ingewoven in de Japanse cultuur, dat ze op ieder moment van de dag hun geloof gebruiken.

Japanse cultuur

Zoals je wellicht weet plaatsen Japanners het belang van een groep boven hun individuele belang. Hierbij is respect voor de samenleving ook erg belangrijk en dat moet ook wel in de drukke steden waar erg veel mensen leven. Het leven in harmonie is iets wat Japanners dan ook erg goed kunnen. Dit is ook iets dat opvalt als je op vakantie naar Japan gaat, het feit dat iedereen netjes aan de juiste kant van de straat loopt in een drukke winkelstraat bijvoorbeeld. Een ander kenmerk van de Japanse cultuur is discipline. Veel Japanners cijferen zichzelf weg in het belang van de groep. Voordeel van dit discipline is dat de treinen altijd op tijd rijden.

Onze andere bestemmingen

Peru

Peru

Peru Officieel bekend als de Republiek Peru, is Zuid-Amerikaans land gelegen aan de westelijke kust. Met zijn indrukwekkende geografische diversiteit en rijke culturele erfgoed trekt het land de aandacht van reizigers voor een vakantie Peru, maar ook avonturiers en...

Split

Split

Split Als tweede stad van Kroatië heeft Split een fijne sfeer en volop bezienswaardigheden die verwijzen naar de geschiedenis van de stad. Op korte afstand van Split Kroatie zijn diverse eilanden te vinden zoals Hvar, welke je bijvoorbeeld door eilandhoppen kunt...

Ligurië

Ligurië

Ligurië Ligurië is een aan de kust gelegen regio in het noordwesten van Italië. Het is de op twee na kleinste regio van Italië. De Ligurische kust is misschien wel het bekendste stukje kust van Europa, de Italiaanse Rivièra met plaatsen zoals de Cinque Terre, Sestri...