Peru

Officieel bekend als de Republiek Peru, is Zuid-Amerikaans land gelegen aan de westelijke kust. Met zijn indrukwekkende geografische diversiteit en rijke culturele erfgoed trekt het land de aandacht van reizigers voor een vakantie Peru, maar ook avonturiers en geschiedenisliefhebbers van over de hele wereld.

33,72 miljoen inwoners

Oppervlakte van 1.285.000 km2

Landnummer +51

Hoofdstad: Lima

Ontdek het bijzondere landschap van Peru

Van de majestueuze toppen van het Andesgebergte tot de weelderige diepten van het Amazoneregenwoud, en van de historische overblijfselen van oude beschavingen tot de bruisende steden van vandaag, biedt Peru een betoverende mix van natuurlijke schoonheid en menselijke creativiteit.

Algemene Info

Gelegen aan de westkust van Zuid-Amerika is Peru; een land van verbazingwekkende diversiteit, rijke geschiedenis en adembenemende landschappen. Van de imposante pieken van de Andes-bergen tot de weelderige regenwouden van het Amazonebekken, de geografische variëteit van Peru is ongeëvenaard. De perfecte bestemming dus voor een Peru vakantie. De culturele mozaïek is samengesteld uit elementen van oude beschavingen, koloniale invloeden en levendige hedendaagse tradities.

Geografie

Peru is een divers land dat zich uitstrekt over de westelijke kust van Zuid-Amerika. Het heeft een opmerkelijk geografisch landschap dat varieert van uitgestrekte woestijnen tot hoge bergketens en weelderige regenwouden. De kuststrook van Peru grenst aan de Stille Oceaan en strekt zich uit over ongeveer 2400 kilometer. Het klimaat in dit gebied en wat je tegen kunt komen tijdens je reis naar Peru, is over het algemeen droog en woestijnachtig, met de Atacama-woestijn die zich uitstrekt langs het zuidelijke deel van de kust.

Het Andesgebergte loopt parallel aan de kust en vormt een indrukwekkende en uitgestrekte bergketen in Peru. Dit is de thuisbasis van veel van de hoogste pieken van Zuid-Amerika, waaronder de beroemde Machu Picchu en de Huascarán. Deze regio heeft een gevarieerd klimaat, variërend van koele hooglanden tot eeuwige sneeuw op de hoogste toppen. De Altiplano, een hoogvlakte in het Andesgebergte, bevindt zich voornamelijk in het zuiden van Peru. Het is een uitgestrekte vlakte omringd door bergen en herbergt enkele van de meest pittoreske en historisch belangrijke steden, waaronder Cusco en Puno.

In het noordoosten van Peru strekt het Amazonebekken zich uit, dat deel uitmaakt van het uitgestrekte Amazoneregenwoud. Dit gebied heeft een tropisch regenwoudklimaat en herbergt een ongelooflijke biodiversiteit aan planten en dieren.

Algemeen
 • Land: Peru
 • Hoofdstad: Lima
 • Aantal inwoners: 33,72 miljoen
 • Oppervlakte: 1.285.000 km2
 • Taal: Spaans
 • Religie: rooms-katholiek
 • Tijdzone: UTC-5
 • Munteenheid: Peruviaanse sol
Vluchtinfo

Vliegtijd vanaf Schiphol Airport:

Lima: 12.30 uur

De genoemde tijd kan afwijken, dit is slechts een indicatie.

Reisdocumenten

Als je naar Peruwilt reizen heb je één van de volgende reisdocumenten nodig:

 • Paspoort
Klimaat

Peru kent verdeeld over het land drie verschillende klimaattypes, namelijk een tropisch regenwoudklimaat in het Amazonegebied, een woestijnklimaat ten westen van de Andes en een warm zeeklimaat aaan de kust.

Maand / maximum temperatuur / minimum temperatuur

 • januari 26℃ / 19℃
 • februari 27℃ / 19℃
 • maart 26℃ / 19℃
 • april 24℃ / 18℃
 • mei 22℃ / 16℃
 • juni 20℃ / 15℃
 • juli 19℃ / 15℃
 • augustus 18℃ / 15℃
 • september 19℃ / 15℃
 • oktober 20℃ / 15℃
 • november 22℃ / 16℃
 • december 24℃ / 18℃

De mooiste bestemmingen

Peru is een land van contrasten en harmonieuze tegenstellingen, waar oude ruïnes en moderne steden naast elkaar bestaan, waar imposante bergen samenkomen met weelderige jungles, en waar traditionele gebruiken samengaan met hedendaagse innovatie. Of je nu een avontuurlijke reiziger, een geschiedenisliefhebber, een natuurliefhebber of een culinaire ontdekkingsreiziger bent, Peru biedt een onvergetelijke reis naar zijn betoverende landschappen en levendige cultuur.

Machu Picchu

De iconische Inca-citadel hoog in de Andes is misschien wel het meest herkenbare symbool van Peru. De Machu Picchu is door UNESCO Werelderfgoedlocatie erkend en trekt reizigers van over de hele wereld die komen om te genieten van de opmerkelijke architectuur en de prachtige panoramische uitzichten. Het is dan ook één van de belangrijkste Peru bezienswaardigheden.

De oude Inca-hoofdstad Cusco, met zijn geplaveide straten en goed bewaard gebleven koloniale architectuur, dient als toegangspoort tot Machu Picchu en biedt een glimp van de rijke geschiedenis van Peru.

Berg in Peru met groen
Hoge bergen in wolken

Andes bergen

Iets wat niet kan ontbreken tijdens je vakantie naar Peru is een bezoek aan de Andes-bergen. Deze doorkruisen de lengte van het land, waarmee ze niet alleen een indrukwekkende achtergrond bieden, maar ook een unieke manier van leven voor veel Peruvianen. Traditionele Andes-gemeenschappen behouden hun voorouderlijke gebruiken, vaak een mix van inheemse overtuigingen en het katholicisme, een erfenis van de Spaanse verovering.

Kleurrijke markten, zoals die in Pisac en Chinchero, tonen ingewikkelde textiel, met de hand vervaardigd aardewerk en levendige producten, die de creativiteit en vakmanschap van de lokale bevolking weerspiegelen.

Amazone regenwoud

Voorbij de Andes strekt het Amazone-regenwoud zich uit over een aanzienlijk deel van het Peruaanse grondgebied. Deze uitgestrekte biodiversiteit, en een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden Peru, herbergt talloze soorten flora en fauna, waarvan velen nergens anders ter wereld te vinden zijn.

Het verkennen van de Amazone biedt de mogelijkheid om de wonderen van de natuur van dichtbij te zien, van levendige papegaaien en ongrijpbare jaguars tot kleurrijke boomkikkers en delicate orchideeën.

Slang op een boom in regenwoud
Alpaca met kind in klederdracht

Culinair eten in Peru

De culinaire scene van Peru heeft de afgelopen jaren internationale erkenning gekregen, met traditionele gerechten zoals ceviche (een gerecht van rauwe vis of zeevruchten gemarineerd in citrusvruchtensap), lomo saltado (een roerbak van rundvlees, uien, tomaten en friet), en op quinoa gebaseerde maaltijden die hun weg hebben gevonden naar menu’s wereldwijd.

Lima, de hoofdstad, is een gastronomisch centrum geworden, met een aantal bekroonde restaurants die traditionele smaken combineren met moderne technieken. Ben je op zoek naar tips Peru, dan raden we zeker aan om de lokale keuken te ontdekken.

Historie van Peru

De geschiedenis van Peru strekt zich uit over duizenden jaren en omvat beschavingen zoals de Nazca, Moche en Chavín. De Spaanse verovering in de 16e eeuw heeft een onuitwisbare stempel op het land achtergelaten, zoals te zien is in de koloniale architectuur van steden zoals Lima, Arequipa en Trujillo. De samensmelting van inheemse, Spaanse en andere culturele invloeden heeft geleid tot een rijk artistiek erfgoed dat kan worden ervaren in lokale ambachten, muziek, dans en festivals.

Onze andere bestemmingen

Split

Split

Split Als tweede stad van Kroatië heeft Split een fijne sfeer en volop bezienswaardigheden die verwijzen naar de geschiedenis van de stad. Op korte afstand van Split Kroatie zijn diverse eilanden te vinden zoals Hvar, welke je bijvoorbeeld door eilandhoppen kunt...

Ligurië

Ligurië

Ligurië Ligurië is een aan de kust gelegen regio in het noordwesten van Italië. Het is de op twee na kleinste regio van Italië. De Ligurische kust is misschien wel het bekendste stukje kust van Europa, de Italiaanse Rivièra met plaatsen zoals de Cinque Terre, Sestri...

Sardinië

Sardinië

Sardinie Het Italiaanse eiland in de Middellandse Zee met de hagelwitte stranden en azuurblauwe tot smaragdgroene zee. Sardinie heeft veel te bieden aan toeristen in de vorm van stranden, natuur en gezellige steden. Je kunt goed wandelen en onderweg mooie...