Praag

De stad waarbij het historische deel zo goed bewaard is gebleven, dat er gebouwen en stijlelementen terug te zien uit allerlei eeuwen. Praag is een openluchtmuseum dat steeds populairer wordt en dat is ook niet zo gek! De romantiek van de historische binnenstad in combinatie met lage prijzen en gunstige ligging maken Praag tot een perfecte bestemming voor een stedentrip.

1.3 miljoen inwoners

Oppervlakte van 496 km2

Landnummer +420

Land: Tsjechië

Bijzondere stedentrip naar Praag

Bekijk hier wat Praag allemaal te bieden heeft, van de historische binnenstad, tot de bijzondere Joodse wijken en de vele soorten bier.

Algemene Info

Praag staat bekend als de ‘gouden stad’ die na de val van het communisme helemaal is uitgebloeid tot een prachtige stad met veel historie en cultuur. De indrukwekkende architectuur, historische bezienswaardigheden en sfeervolle straatjes maken je stedentrip Praag helemaal compleet. De stad ligt aan rivier de Moldau, die je kunt oversteken door de Karelsbrug te gebruiken. Vanaf de brug kun je de stad aanschouwen in al haar glorie. Tijdens een vakantie in Tsjechië mag je deze hoofdstad niet overslaan. Het staat ook wel bekend als het grootste openluchtmuseum ter wereld, dus er valt zeker genoeg te zien!

Op deze pagina lees je meer over wat een vakantie Praag nu zo geweldig maakt, welke reisdocumente je nodig hebt, wat het klimaat daar is en dus de beste reistijd Praag én de beste bezienswaardigheden van de stad.

Geografie

Praag is de hoofdstad van Tsjechië in Centraal-Europa. Het land ligt tussen Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk in. Tsjechië zelf kent laagvlaktes die door gebergtes van elkaar gescheiden worden. Nabij Praag ligt eeen gebied dat bekend is om zijn druipsteengrotten, genaamd de Tsjechische Karst. 

Algemeen
 • Land: Tsjechië
 • Aantal inwoners: 1,3 miljoen (2020)
 • Oppervlakte: 496 km2
 • Taal: Tsjechisch
 • Religie: 79% geen religie, 10% katholiek
 • Tijdzone: UTC+1 wintertijd en UTC+2 zomertijd
 • Munteenheid: Tsjechische kroon
Vluchtinfo

Vliegtijd vanaf Schiphol Airport:

Praag: 1.30 uur

De genoemde tijd kan afwijken, dit is slechts een indicatie.

Reisdocumenten

Als je naar Praag wilt reizen heb je één van de volgende reisdocumenten nodig:

 • ID-kaart
 • Paspoort
Klimaat

Tsjechië kent drie verschillende klimaten. Praag en ander lager gelegen delen hebben een gematigd landklimaat met de kenmerken van een gematigd zeeklimaat. De winters zijn fris en de zomers relatief warm, zonder langdurige hitte.

Maand / maximum temperatuur / minimum temperatuur

 • januari 1℃ / -4℃
 • februari 4℃ / -3℃
 • maart 9℃ / 0℃
 • april 14℃ / 3℃
 • mei 19℃ / 8℃
 • juni 23℃ / 11℃
 • juli 24℃ / 13℃
 • augustus 24℃ / 12℃
 • september 20℃ / 9℃
 • oktober 14℃ / 5℃
 • november 7℃ / 1℃
 • december 3℃ / -2℃

De leukste bezienswaardigheden

In de historische binnenstad valt genoeg te zien, maar we willen graag de beste bezienswaardigheden Praag voor je op een rij zetten.

Karelsbrug

Iets waar je niet omheen kunt tijdens je Praag vakantie is de Karelsbrug over de Moldau rivier. De enorme brug dateert uit de 14e eeuw, waarna er aan het begin van 18e eeuw dertig barokke beelden werden geplaatst van heilige figuren. Aan de stadskant staat een gotische toren die veel bekijks trekt. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over zowel de rivier als de stad. De Karelsbrug verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana.

De brug is 500 meter lang en bijna 10 meter breed. Dat is maar goed ook, want de gehele dag staat de brug vol met kunstenaars, fotografen en straatartiesten die optredens geven. 

Brug over het water met hoge kerktoren
Hoge kerktoren

Praagse Burcht

Misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid tijdens je Praag stedentrip is de Praagse Burcht. De allereerste delen van het gebouw zijn al in de 9e eeuw gebouwd en het is de grootste burcht ter wereld. De burcht is wat hoger gelegen op een heuvel, waardoor het van grote afstand te zien is. Sinds de 9e eeuw is er veel bijgebouwd en aangepast, waardoor je veel verschillende stijlen kunt ontdekken in het gebouw. De torens van de kathedraal zijn 88 tot 99 meter hoog en zijn van veraf te zien. De bijbehorende Wencelaskapel is versierd met prachtige robijnen en saffieren en het gebouw biedt onderdak aan de Kroonjuwelen van Tsjechische koningen. Ook liggen koning Wenceslas en Karel IV hier begraven.

Één van de Praag tips is het Koninklijk Paleis met de prachtige Vladislav zaal in Gotische stijl. In het paleis is een tentoonstelling over de geschiedenis van het burchtgebied. De bijbehorende Daliborka toren was vroeger een gevangenis en dient tegenwoordig als museum over middeleeuwse marteltechnieken. Binnen het burchtgebied valt ook het ‘Gouden Straatje’. Dit werd zo genoemd, omdat er vroeger veel goudsmeden werkten. Ook de prachtige tuinen die bij het gebied horen, waaronder de Koninklijke Tuin, zijn het bezoeken waard. Vanaf de Koninklijke Tuin heb je een goed uitzicht over Praag, rivier de Moldau en andere populaire bezienswaardigheden heen. 

Joodse wijk

Al vanaf de 9e eeuw vestigden Joodse handelaren zich in Praag. Doordat er constant spanningen waren tussen de christelijke autoriteiten en de Joodse gemeenschap, werden zij in de 13e eeuw gedwongen om in een bepaald deel van de stad te gaan wonen, ten noorden van het Oude Stadsplein. De wijk heet Josefov en werd al snel de Joodse getto genoemd, omdat het een dichtbevolkte wijk was met nauwe straatjes. Vandaag de dag is het wel één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag.

In Josefov staat één van de oudste synagogen van Europa, namelijk de Oude Nieuwe Synagoge in gotische stijl uit de 13e eeuw. Andere synagogen die in de wijk te vinden zijn, zijn de Maisel Synagoge die als museum over de Joodse geschiedenis is ingericht en de Pinkas Synagoge is een gedenkplaats om de vele Tsjechische Joden te herdenken die tijdens de holocaust zijn omgekomen. Naast de synagogen ligt de Joodse begraafplaats waar veel vooraanstaande leden van de vroegere Joodse gemeenschap van Praag zijn begraven.

Versierde synagoog
Oude brug over het water met een kerk

Tsjechisch bier proeven in Praag

Wist jij dat Praag de bierhoofdstad van Europa wordt genoemd? Dit alcoholische drankje is op sommige plekken zelfs goedkoper dan water. Er zijn een aantal speciale plekken in Praag waar je extra kunt genieten van een Tsjechisch biertje. Zo is er een heuse bierspa in Praag waar je kunt baden in bier. Hoewel dit geen puur bier is, maar eigenlijk bronwater van 35 graden gemengd met bierextracten als hop, gist en graan. Bier wordt gezien als heilzaam, reinigend voor de poriën, verbeterend voor de huid en haar en het versterkt de bloedsomloop en het zenuwstelsel. 

In Praag vindt je natuurlijk ook een bierbrouwerij en een biertuin waar je van het bier kunt genieten. Sterker nog, er zijn wel 40 bierbrouwerijen verspreid door de hele stad. De bekendste biertuin is de Letna Biertuin, waarbij je een prachtige uitzicht hebt over de stad. Ook biertuinen Na Kvetnici, U Medviku en Pivnice u Kocoura zijn ook heel leuk om de Tsjechische biertjes te proberen.

Prague City Pass

Reizen naar Praag doe je het meest voordelig met een speciale city pass. Met deze gekochte (digitale) pas kun je de meeste bezienswaardigheden gratis bezoeken. De pas is 30 dagen geldig en je kunt er onder andere de Praagse Burcht en Joods Museum bezoeken. Daarnaast kun je gratis een rondvaart over de Moldau doen met een geweldig uitzicht op de Burcht van Praag en mee met de gratis bustour met gids door de stad heen. 

Verder krijg je exclusieve korting op 30 andere bezienswaardigheden, waaronder de Petrin-uitkijktoren. Je krijgt zelfs korting bij een aantal goede Praagse restaurants, tours binnen en buiten de stad en luchthaventransfers. Zo haal je alles uit je reis Praag voor een goede prijs.

Onze andere bestemmingen

Peru

Peru

Peru Officieel bekend als de Republiek Peru, is Zuid-Amerikaans land gelegen aan de westelijke kust. Met zijn indrukwekkende geografische diversiteit en rijke culturele erfgoed trekt het land de aandacht van reizigers voor een vakantie Peru, maar ook avonturiers en...

Split

Split

Split Als tweede stad van Kroatië heeft Split een fijne sfeer en volop bezienswaardigheden die verwijzen naar de geschiedenis van de stad. Op korte afstand van Split Kroatie zijn diverse eilanden te vinden zoals Hvar, welke je bijvoorbeeld door eilandhoppen kunt...

Ligurië

Ligurië

Ligurië Ligurië is een aan de kust gelegen regio in het noordwesten van Italië. Het is de op twee na kleinste regio van Italië. De Ligurische kust is misschien wel het bekendste stukje kust van Europa, de Italiaanse Rivièra met plaatsen zoals de Cinque Terre, Sestri...