Aruba Bonaire Curacao

Ook wel bekend als de ABC-eilanden of de Nederlandse Antillen in de Carabische zee. Een geweldige vakantiebestemmingen voor veel Nederlanders en andere toeristen.

286.400 inwoners

Oppervlakte van 912 km2

Landnummer +297 (Aruba), +599 (Bonaire & Curaçao)

Hoofdstad: Willemstad

Tropisch genieten op de Antillen

Bekijk wat de ABC eilanden je allemaal kunnen bieden. Van zonnen op de hagelwitte stranden op Aruba, tot het bezoeken van een museum op Curaçao tot het genieten van de natuur op Bonaire.

Algemene Info

De ABC eilanden behoren tot het Koninkrijk der Nederlanden en wel tot het Caribische deel. De drie eilanden liggen namelijk in de Caribische Zee in midden-Amerika en zijn perfect als strandvakantie. Als je een vakantie ABC eilanden boekt heb je keuze uit één van de eilanden of tot het combineren van twee of zelfs alle drie de eilanden. Gezien het kleine oppervlakte van de eilanden is het prima te doen om te kiezen voor rondreizen ABC eilanden. Pas dan zie je ook hoeveel de eilanden van elkaar verschillen.

Zo zit Curaçao vol met cultuur en het verleden van slavernij en rijkdom zie je hier nog goed terug. Bonaire is een natuureiland en wil niks met het massatoerisme te maken hebben. Aruba is een droom eiland met de mooiste stranden van de ABC eilanden, waaronder Bucuti Beach. Dit is één van de tien mooiste stranden ter wereld.

Stapsgewijs gaan we je meer vertellen over wat je moet weten voor je een ABC eilanden reis boekt. Lees hier meer over vluchtinfo, de temperatuur, de mooiste bezienswaardigheden en nog veel meer.

Geografie

Zoals we al eerder vertelde liggen de ABC eilanden in de Caribische Zee, tussen Noord- en Zuid-Amerika in. En paar kilometer van de noordkust van Venezuela af vindt je de eilanden in een andere volgorde dan ABC. Van links naar rechts is het namelijk Aruba, Curaçao en Bonaire. Aruba kent een vlak landschap in het oosten van het eiland. In het westen is het heuvelachtiger en is het vrijwel onbevolkt. De hoogste heuvel is de hooiberg van 165 meter hoog.

Bonaire bestaat uit drie landschappen, namelijk heuvels in het noorden, in het midden kalksteenterassen die in hoogte verschillen en het vlakke zuiden. Ondanks dat Curaçao een klein land is, heeft het veel verschillende landschappen. De westkust is grillig, door het oceaanwater wat met flinke golfen aankomt op het eiland. Het binnenland is vlak, hoewel er in het noorden van Curaçao een aantal heuvels en bergen zijn. De Sint-Christoffelberg is 375 meter hoog en daarmee het hoogste punt van het eiland.

Algemeen
 • Hoofdstad: Oranjestad (Aruba), Kralendijk (Bonaire) en Willemstad (Curaçao)
 • Aantal inwoners: 286.400 (2019)
 • Oppervlakte: 912 km²
 • Taal: Papiaments en Nederlands
 • Religie: 80% rooms-katholiek
 • Tijdzone: UTC -4
 • Munteenheid: Arubaanse Florin (Aruba), Amerikaanse Dollar (Bonaire) en de Antilliaanse Gulden (Curaçao)
Vluchtinfo

Vliegtijden naar verschillende eilanden:

 • Aruba: 10 uur
 • Bonaire: 10 uur
 • Curaçao: 10 uur

De genoemde tijden kunnen afwijken, dit is slechts een indicatie.

Reisdocumenten

Als je naar Aruba, Bonaire of Curaçao wilt reizen heb je een paspoort nodig. Een ID-kaart is helaas niet geschikt, dit is namelijk geen geldig identiteitsbewijs buiten Europa.

 • ID-kaart
 • Paspoort
Klimaat

Aruba, Bonaire en Curaçao hebben een tropisch savanneklimaat, waardoor het er het gehele jaar ongeveer dezelfde temperatuur is. Er valt daarnaast bijzonder weinig regen gedurende het jaar. 

De gemiddelde temperaturen zijn op alle eilanden vrijwel gelijk.

Maand / maximum temperatuur / minimum temperatuur

 • januari 30℃ / 24℃
 • februari 20℃ / 24℃
 • maart 31℃ / 25℃
 • april 31℃ / 26℃
 • mei 32℃ / 26℃
 • juni 32℃ / 26℃
 • juli 32℃ / 26℃
 • augustus 32℃ / 26℃
 • september 33℃ / 27℃
 • oktober 32℃ / 26℃
 • november 31℃ / 26℃
 • december 30℃ / 25℃

De mooiste bestemmingen

Bezoek één van de eilanden behorende tot het Caribische gedeelte van het Koninkrijk der Nederlanden of maak er een combinatie vakantie ABC eilanden van. We gaan je per eiland laten zien wat er te doen is en waarom je het eiland zeker zou moeten bezoeken.

Aruba

Het eiland Aruba bezit de mooiste stranden van de drie ABC eilanden en zelfs één van de tien mooiste ter wereld. Het gaat hier over Bucuti Beach. Schilpadden komen hier ieder jaar terug om hun eieren te leggen en dat zegt wel wat over de rust op dit eiland. Zoek je graag de drukte op? Ga dan naar Palm Beach, waar alle luxe resorts aan zitten. Wil je de ultieme vakantie Aruba tips voor een mooi strand? Er is ook een strand, welke met een bootje te bereiken is, waar de roze flamingo’s tussen de toeristen over het strand lopen. Dit strand heet Baby Beach en is ook erg populair bij de Arubaanse bevolking. Ook Eagle Beach is een mooi en rustig strand.

Behalve strand is er nog veel meer te zien tijdens je vakantie Aruba. Je kunt er shoppen bij bekende merken als Chanel, Gucci en Prada, dansen in hippe jazzclubs of tot diep in de nacht gokken. Ook kun je op het eiland golfen, maar ook snorkelen en scuba duiken.

Dividivi boom op het strand op Aruba
Kust van Bonaire met helderblauw water

Bonaire

Op Bonaire is geen massatoerisme en dit wil de bevolking ook helemaal niet. De meeste mensen die op vakantie naar Bonaire gaan zijn natuurliefhebbers. De rotsachtige kust ligt vol met zeeschelpen, maar het is niet toegestaan om deze mee te nemen. De inwoners van Bonaire zijn erg trots op hun eiland en willen het ook houden zoals de natuur het bedoeld heeft. Tijdens je vakantie Bonaire is het zeker aan te raden om te gaan duiken, want de onderwaterwereld rondom dit eiland staat bekend als één van de mooiste duiklocatie’s ter wereld. Je kunt zo de zee inlopen en hoeft niet eerst met een boot richting een mooie plek. Hou je van windsurfen? Bezoek dan de mooiste baai van het eiland, Lac Bay, waar altijd wind is.

Er zijn genoeg activiteiten waar je naar kunt kijken na het vakantie Bonaire boeken. In het noorden van Bonaire kun je genieten van de ongerepte natuur in natuurpark Washington-Slagbaai. Hier kun je wandelen, de Brandaris beklimmen, het hoogste punt van het eiland, of mountainbiken. In het zuiden van Bonaire vind je Mangrovebossen, waar veel dieren te vinden zijn. Wil je de sfeer van Bonaire proeven? Ga dan naar de oudste stad op het eiland, Rincon.

Curaçao

Het grootste eiland van de drie is Curaçao en het heeft ook de meeste cultuur en geschiedenis. Dit zie je in het aantal musea, maar ook de felgekleurde huisjes, kronkelende straatjes en prachtige landhuizen. Wil je tijdens het reizen Curacao het echte gevoel van vroeger krijgen met piraten en kapers? Huur dan een zijlboot en vaar langs de kust en vind verborgen baaien en stranden. Her en der kun je nog oude kanonskogels terugvinden, die vroeger afgevuurd werden op het eiland in een poging het eiland over te nemen. 

Benieuwd naar de Nederlandse geschiedenis op het eiland tijdens je vakantie Curaçao? Bezoek dan de historische forten met de namen Amsterdam, Nassau en Waakzaamheid langs de zuidkust. Tegenwoordig kun je binnen in de forten genieten van de Carabische en Franse keuken met prachtig uitzicht.

Kust van Curacao met azuurblauw water en wit strand

Eilandhoppen

Het is begrijpelijk als je toch een 10 uur durende vlucht maakt, dat je dan meteen alle drie de ABC eilanden wilt bezoeken. Zo kun je het beste van de drie eilanden combineren tijdens je ABC eilanden vakantie. Vaak reis je per vliegtuig van het ene eiland naar de ander, waardoor je in een half uur al aankomt op het andere eiland. Op dit moment is er nog geen ferry beschikbaar, maar hier zijn wel plannen voor. Deze boot zou je in 1 of 2 uur naar een ander eiland kunnen brengen.

De onderwaterwereld

 Uniek aan duiken op de ABC-eilanden is dat je direct de zee in kunt lopen en niet eerst met een boot naar een geschikte plek hoeft. In Bonaire is het daaraast ook mogelijk om te kantduiken. Onder water vind je mooie koraalriffen en zie je tropische vissen zwemmen. Je kunt dolfijnen tegenkomen, maar ook zeeschilpadden worden hier regelmatig gespot. 

In Aruba kun je heel goed wrakduiken, waarbij je oude boten die op de zeebodem liggen kunt onderzoeken. Het grootste scheepswrak in het Carabisch gebied is de Antilla. Er zijn wel 10 verschillende wrakken te vinden, van historisch schip tot oorlogsschip en zelfs vliegtuigen vind je hier op de zeebodem. 

Onze andere bestemmingen

Peru

Peru

Peru Officieel bekend als de Republiek Peru, is Zuid-Amerikaans land gelegen aan de westelijke kust. Met zijn indrukwekkende geografische diversiteit en rijke culturele erfgoed trekt het land de aandacht van reizigers voor een vakantie Peru, maar ook avonturiers en...

Split

Split

Split Als tweede stad van Kroatië heeft Split een fijne sfeer en volop bezienswaardigheden die verwijzen naar de geschiedenis van de stad. Op korte afstand van Split Kroatie zijn diverse eilanden te vinden zoals Hvar, welke je bijvoorbeeld door eilandhoppen kunt...

Ligurië

Ligurië

Ligurië Ligurië is een aan de kust gelegen regio in het noordwesten van Italië. Het is de op twee na kleinste regio van Italië. De Ligurische kust is misschien wel het bekendste stukje kust van Europa, de Italiaanse Rivièra met plaatsen zoals de Cinque Terre, Sestri...