Zeeland

Voor veel Nederlanders een goede bestemming om er even op uit te trekken: de provincie Zeeland. Dichtbij en toch een heerlijke bestemming vol met zon, zee en stranden. Wat wil je nog meer voor een weekendje weg, stedentrip of een lange vakantie.

Hoofdstad: Middelburg

383.032 inwoners

Oppervlakte van Zeeland: 2.934 km2

Ontdek de prachtige Nederlandse kust in Zeeland

Ga naar één van de zes schiereilanden met ieder hun eigen bijzonderheden en prachtige lange stranden. Drink een drankje in een strandtentje, maak een strandwandeling bij zonsondergang, overnacht in een slaapstrandhuisje en geniet volop van een vakantie aan de Zeeuwse kust.

Algemene Info

De gehele westkant van Nederland is gelegen aan de Noordzee, maar Zeeland beschikt over een paar van de mooiste stranden van het hele land. De rust en ruimte die je daar op het strand hebt vind je nergens anders, evenals de meeste zonuren van de gehele Nederlandse kust. Genoeg reden dus om eens wat meer te leren over de Zeeuwse stranden!

Je hoeft nooit lang op zoek naar strand Zeeland, want de provincie is zo gevormd dat er veel meer kustlijn is dan bijvoorbeeld in het nagenoeg ‘rechte’ Noord of Zuid-Holland. De echte stranden vind je echter aan de Noordzee, maar ook in de Oosterschelde of het Veerse Meer tussen de schiereilanden zijn strandjes te vinden.

Het mooiste strand Zeeland is niet zomaar te bepalen. Cadzand in Zeeuws-Vlaanderen is erg mooi en beschikt over wel 11 kilometer zandstrand. Bijzonder in deze badplaats is dat je oude haaientanden van miljoenen jaren oud gewoon op het strand kunt vinden.

Geografie

De provincie Zeeland ligt in het zuidwestelijke puntje van Nederland en ligt onder Zuid-Holland en links van Noord-Brabant. Het wordt gescheiden van de overige provincies door water, zoals de Grevelingen en Markiezaatsmeer. Verder bestaat Zeeland uit zes schiereilanden, namelijk Schouwen-Duiveland, Tholen, Noord-Beveland, Zuid-Beveland, Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen. Deze delen worden gescheiden door water, maar zijn toch met elkaar verbonden via tunnels en bruggen.

Zeeland strand is meer dan zand en zee, denk maar eens aan de gezellige strandtentjes. Behalve een kustlijn van 650 kilometer zijn ook de steden en dorpen erg leuk om te bezoeken.

Algemeen
 • Hoofdstad: Middelburg
 • Aantal inwoners: 383.032
 • Oppervlakte: 2.934 km2
 • Taal: Nederlands
 • Tijdzone: UTC +1
 • Munteenheid: Euro
Klimaat

De kust van Zeeland heeft een gematigd maritiem klimaat welke volledig beïnvloed wordt door de zee. 

Maand / maximum temperatuur / minimum temperatuur

 • januari 6℃ / 2℃
 • februari 6℃ / 2℃
 • maart 9℃ / 4℃
 • april 12℃ / 6℃
 • mei 16℃ / 10℃
 • juni 19℃ / 12℃
 • juli 21℃ / 15℃
 • augustus 21℃ / 15℃
 • september 18℃ / 13℃
 • oktober 14℃ / 9℃
 • november 10℃ / 7℃
 • december 7℃ / 3℃
Reisdocumenten

Een geldige identiteitskaart volstaat. Paspoort is niet nodig.

De mooiste bestemmingen

Zeeland kent een aantal prachtige bestemmingen, maar voor nu ligt de focus op de plaatsen met strand. Want wanneer je optimaal wilt genieten in deze zuidelijke provincie, dan kan strand in Zeeland niet ontbreken!

Domburg

De oudste badplaats van Zeeland is Domburg en dat zie je in veel dingen terug. Het brede Domburg strand loopt helemaal door tot aan Westkapelle en heeft een mondaine sfeer. Na een fijne strandwandeling kun je het centrum van Domburg ingaan om op één van vele gezellige terrassen wat te drinken.

Het strand Domburg en de zee zijn in ontvingen in 2021 al voor de 33ste keer de internationale Blauwe Vlag milieuonderscheiding. Dit houdt in dat het zwemwater van goede kwaliteit is en dat het strand zeer goed schoongehouden wordt. Als dat geen goede reden is om naar Domburg te komen, dan weten wij het ook niet meer!

Strand met duinen en een vuurtoren
Breed strand met blauwe lucht

Renesse

Het dorp Renesse ligt op Schouwen-Duiveland en is al vanaf het begin van de 20ste eeuw een populaire badplaats. De ligging van het dorp is bijzonder mooi, maar vooral het Renesse strand maakt deze plek tot een geliefde bestemming. Het brede strand is meer dan 17 kilometer lang en altijd schoon. Het centrum van het gezellige dorp ligt dichtbij het Renesse duin en strand, evenals prachtige natuurgebieden.

Dit alles zorgt ervoor dat dieren zoals de zeehond hier graag heen trekken. Vanaf twee uur voor tot twee uur na eb zijn ze vaak makkelijk te zien op de zandbanken dichtbij het strand Renesse. Wil je behalve het strand ook graag nog wat anders zien? Ook dat vind je in Renesse! Bijvoorbeeld Slot Moermond waarbij het oudste gedeelte uit de 16e eeuw stamt of de indrukwekkende Jacobuskerk.

Vlissingen

Benieuwd naar de langste boulevard van Nederland? Deze vind je in Vlissingen! Rond deze boulevard liggen diverse stranden en bijzondere aspecten, zoals het beeld van Michiel de Ruyter en het windorgel. Het prachtige Vlissingen strand is in alle seizoenen een aanrader om te bezoeken. Zo is er het Badstrand en het Nollestrand, waar je strandhuisjes kunt vinden waar in overnacht kan worden.

Het centrum van Vlissingen is ook erg mooi en beschikt over zo’n 300 monumenten in het oude stadscentrum. Tevens zijn er veel evenementen, zoals Film by the Sea in het najaar en is ook het jaarlijkse Bevrijdingsfestival erg groot. Aan het strand Vlissingen kun je natuurlijk ook heerlijk eten of een drankje doen en daarna tijdens zonsondergang over de boulevard wandelen.

Boulevard aan de zee
Houten trap naar het strand

Zoutelande

Aan de Zeeuwse kust is Zoutelande absoluut een veel bezochte en populaire plaats. Het Zoutelande strand, gelegen op schiereiland Walcheren, wordt samen met Dishoek en Westkapelle ook wel de Zeeuwse Riviera genoemd. Het strand ligt namelijk op het zuiden en biedt hierdoor extra veel zonuren.

Bijzonder aan het strand Zoutelande zijn de bijbehorende duinen. Deze zijn één van de hoogste van heel Nederland met wel 30 tot 45 meter hoog. Een jaarlijks terugkerend evenement is de Kustmarathon Zeeland. In oktober kunnen hardlopers over land, strand en duinen hardlopen. Doordat het zand erg zwaar is, wordt dit wel gezien als de zwaarste marathon van Nederland.

Houten palen op het strand

Slaapstrandhuisje

Op zoek naar een unieke manier om te overnachten? Huur dan een huisje op het strand Zeeland en geniet van het geweldige zeezicht als je wakker wordt. Als je gelukt hebt kun je zelfs een huisje Zeeland strand kopen, zodat je altijd even weg kunt.

Deze slaapstrandhuisjes vind je op Noord-Beveland, Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen. Wanneer je gaat slapen op het strand Zeeland weet je zeker dat het een unieke ervaring is die jij en je reisgezelschap niet snel gaan vergeten!

Honden op het strand

Wat is er nu leuker dan je trouwe viervoeter mee te nemen naar één van de prachtige Zeeuwse stranden? Het is dan wel goed om te weten of honden op het strand Zeeland mogen. Dit verschilt per strand en per jaargetijde.

Een echt honden strand Zeeland is Berkenbos in Oostkapelle. Behalve op het strand kun je met de hond ook in het prachtige natuurgebied de Manteling wandelen en afsluiten bij Strandcafé bij Karel. Hier verkopen ze namelijk hondenbier, zodat jij met je trouwe viervoeter de dag goed kunnen afsluiten met een biertje.

Oostkapelle is sowieso een goed dorp voor hondenliefhebbers om te overnachten. Hier zijn stranden waar je de hond het gehele jaar mee mag nemen. Genoeg te doen en te zien dus!

Onze andere bestemmingen

Peru

Peru

Peru Officieel bekend als de Republiek Peru, is Zuid-Amerikaans land gelegen aan de westelijke kust. Met zijn indrukwekkende geografische diversiteit en rijke culturele erfgoed trekt het land de aandacht van reizigers voor een vakantie Peru, maar ook avonturiers en...

Split

Split

Split Als tweede stad van Kroatië heeft Split een fijne sfeer en volop bezienswaardigheden die verwijzen naar de geschiedenis van de stad. Op korte afstand van Split Kroatie zijn diverse eilanden te vinden zoals Hvar, welke je bijvoorbeeld door eilandhoppen kunt...

Ligurië

Ligurië

Ligurië Ligurië is een aan de kust gelegen regio in het noordwesten van Italië. Het is de op twee na kleinste regio van Italië. De Ligurische kust is misschien wel het bekendste stukje kust van Europa, de Italiaanse Rivièra met plaatsen zoals de Cinque Terre, Sestri...