Sagrada Familia

De belangrijkste bezienswaardigheid in Barcelona en misschien wel in heel Spanje is de Sagrada Familia. Er wordt al sinds 1882 gebouwd en nog steeds is deze Heilige kerk niet voltooid. De verwachting is dat het binnen enkele jaren eindelijk volledig af zou zijn en dan is het ook direct het grootste kerkgebouw ter wereld!

Stad: Barcelona

1,62 miljoen inwoners

Oppervlakte van 101 km2

Landnummer +34

Bezoek de Heilige Kerk

Lees meer over de Sagrada Familia, zoals praktische informatie, openingstijden, tickets en kledingvoorschriften om de basiliek te betreden.

Algemene Info

Behorende tot de belangrijkste bezienswaardigheden Barcelona en misschien zelf wel van heel Spanje is natuurlijk de indrukwekkende Sargrada Familia. Deze heilige kerk heet voluit Basílica y Templo Expiatorio de la Sagrada Família en dit betekent de basiliek en verzoenende kerk van de Heilige Familie. Vanzelfsprekend is de Sagrada Familia Barcelona opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

De Heilige kerk van Gauda, zoals het ook wel genoemd wordt, is voor het grootste deel ontworpen door de bekende architect Antoni Gaudi die veel gebouwen in Barcelona heeft ontworpen. Na het starten met de bouw in 1882 is het op dit moment nog steeds niet klaar. In 2019 was er 70% gebouwd, met maar 8 van de 18 bedoelde torens. De officiële opleveringsdatum ligt in 2026 en dan zou deze basiliek de grootste van de wereld zijn.

Openingstijden

De Sagrada Familia is het gehele jaar geopend, maar er gelden verschillende openingstijden per periode.
Hieronder ziet u een overzicht van de openingstijden Sagrada Familia:

 • November tot en met februari: 9:00 tot 18:00
 • April tot en met september: 09:00 tot 20:00
 • Maart en oktober: 09:00 tot 19:00
 • Er gelden aangepaste openingstijden voor 25 en 26 december en 1 en 6 januari: 09:00 tot 14:00
Beste reistijd

Het klimaat in Barcelona staat toe dat je het gehele jaar de Sagrada Familia kunt bezoeken. Het weer Barcelona is het gehele jaar door aangenaam tot echt warm. Zo is het in de winterperiode ook nog zo’n 13 graden, maar natuurlijk wel meer kans op neerslag. Tijdens de avonduren is de basiliek prachtig verlicht, maar helaas mis je dan wel de mooie natuurlijke lichtinval binnenin het gebouw.

Afhankelijk van de periode dat je Barcelona bezoekt, kan het verschillen in drukte. Zo is het tijdens de zomerperiode erg druk met toeristen en kan het zo zijn dat het erg lastig is om tickets Sagrada Familia te krijgen. Er zijn ter plaatse tickets verkrijgbaar, maar hier zijn vaak enorme wachtrijen voor. Voor het online boeken geldt: doe dit op tijd.

Bereikbaarheid

De gemakkelijkste manier om Sagrada Familia te bereiken is door de metro te nemen naar de metrohalte Sagrada Familia. De blauwe metrolijn L5 en paarse metrolijn L2 stoppen hier. Na het uitstappen ga je de trap op boven de grond en dan kun je het gebouw niet missen. 

Wil je toch met de auto komen? Dat kan ook, maar het is niet mogelijk om te parkeren bij la Sagrada Familia, dus dien je ergens in de buurt in een parkeergarage te parkeren. Ook de hop-on-hop-off bus stopt bij de grootste bezienswaardigheid van Barcelona.

Informatie over la Sagrada Familia

De Sagrada de Familia is ontzettend populair bij toeristen en dat is ook niet zo gek. Wij vertellen je hieronder meer over dit prachtige gebouw en wat praktische informatie.

Praktische informatie

Tijdens je Barcelona vakantie kan de belangrijkste bezienswaardigheid natuurlijk niet overslaan! De Sagrada Familia is gelegen in het midden van Barcelona, aan de C/ de Mallorca 401 te midden van enkele parken. Wel ligt het op enige afstand van het stadscentrum en andere bezienswaardigheden. Als je te voet van het centrum naar de Heilige kerk loopt ben je ruim een half uur onderweg en met de fiets ongeveer 20-25 minuten.

Verder zijn er veel restaurants in de buurt waar je wat kunt eten en drinken na het bezoeken van het indrukwekkende gebouw. Het is toegestaan om foto’s te maken in zowel de binnenruimte als van de buitenkant. Houdt er wel rekening mee dat je tijdens plechtigheden of tijdens een mis geen foto’s mag maken.

Grote kerk vanaf onderen met blauwe lucht
Binnenkant bijzondere kerk

Bijzonderheden van de Sagrada Familia

De Sagrada Familia architect kent een interessante geschiedenis, maar de rol werd voornamelijk vervuld door Antoni Gaudi vanaf maart 1883 tot zijn dood in 1926. Het originele plan was gemaakt door een andere architect, maar dit werd aangepast door Gaudi naar een meer modern en innovatief ontwerp van de tempel.

In totaal worden er 18 torens gebouwd, waarvan er twaalf staan voor de twaalf apostelen en de overige vier voor de evangelisten rondom Jezus Christus. Ook de gevels van de kerk kennen een verwijzing naar het leven van Jezus. Zo zijn er drie gevels die elk verwijzen naar een fase in het leven van Jezus.

Ook het interieur van de heilige kerk is zeer indrukwekkend. De Sagrada Familia binnenkant bestaat uit zuilen die als het ware de bomen en takken zijn die het dak dragen. De ramen zijn brandgeschilderd en geven een magisch effect door licht en kleur. In de crypte onder het altaar is Gaudi begraven en dit kunt u zien via de ramen. Tijdens de dagelijke mis is het ook mogelijk om de crypte te bezoeken.

Tickets

De Sagrada Famlia is een ontzettend populaire en drukbezochte bezienswaardigheid, waardoor het noodzakelijk is dat je hier tickets voor koopt. Het wordt zelfs door meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar bezocht, waardoor het geen overbodige luxe is om dit op tijd te regelen. Inbegrepen in het ticket zit een audiogids via de app in wel 16 talen waaronder Nederlands. Met een ticket heb je ook toegang tot het museum in de Sagrada Familia

Het is mogelijk om ter plaatse Sagrada Familia tickets te kopen, maar de wachtrij kan uren duren en het is dan maar de vraag of er voor dezelfde dag nog tickets zijn. Verstandiger is om voorafgaand aan je reis al tickets te reserveren voor tijdens je bezoek aan Barcelona om teleurstellingen te voorkomen. Zo weet je zeker dat je de Heilige Kerk kunt bezoeken en je betaalt er slechts een kleine toeslag voor.

Wil je ook graag de torens bezoeken? Hiervoor is een apart ticket nodig. Wil je diverse bezienswaardigheden in Barcelona bezoeken? Kijk dan eens naar een Barcelona Pas, waarmee je onder andere de Sagrada Familia en Park Güell kunt bezoeken. Ook de Hop-on-Hop-off bus is hiermee te gebruiken.

Detail van kerk met beelden
Van onderen gezien Sagrada Familia

Kledingvoorschriften

Goed om te weten is dat de Sagrada Familia een religieus gebouw is, ondanks dat het een grote bezienswaardigheid is. Dit betekent dat, ook al is het Barcelona weer nog zo mooi, het verplicht is om je netjes te kleden. Dit betekent het volgende:

 • Draag geen doorschijnende kleding
 • Bedek je schouders
 • Je rug of buik mogen niet bloot zijn
 • Korte broeken of rokjes moeten tot minimaal halverwege de dijen (bovenbenen) zijn

Naast de kledingvoorschriften is het ook verplicht om je rugzak op te bergen in een locker als je de torens wilt bezoeken. Voor die locker heb je muntgeld nodig, dus zorg dat je wat op zak hebt. Tevens zijn hoofddeksels, hoeden en petten niet toegestaan. Hierop geldt de uitzondering als de hoofddeksel wordt gedragen vanwege religieuze overtuigingen of gezondheidsredenen.

Feiten en weetjes

We vertellen je graag nog wat meer over de Sagrada Familia in een aantal feiten:

 • De bouw van de Sagrada Familia duurt zo lang omdat er altijd financiële tekorten zijn geweest. Door de giften van de vele bezoekers kan er doorgebouwd worden, maar het duurt nu al zo lang dat er intussen ook al delen gerenoveerd dienen te worden.
 • Het hoogste punt van de kerk is 30 centimeter kleiner dan de hoogste natuurlijke plek in Barcelona. Dit omdat Gaudi, de arachitect, vond dat niets of niemand het werk van God kon overtreffen.
 • Door het verwerken van een mozaïk op het dak zal door het felle licht van de maan dit dak dienen als vuurtoren. Dit is een moderne techniek dat opgenomen was in het ontwerp.
 • Er heeft een school gestaan speciaal voor kinderen van bouwvakkers. Dit werd ontworpen in 1909 maar is al een tijd niet meer in werking. Tegenwoordig doet het dienst als tentoonstelling over La Sagrada Familia.

Onze andere bestemmingen

Peru

Peru

Peru Officieel bekend als de Republiek Peru, is Zuid-Amerikaans land gelegen aan de westelijke kust. Met zijn indrukwekkende geografische diversiteit en rijke culturele erfgoed trekt het land de aandacht van reizigers voor een vakantie Peru, maar ook avonturiers en...

Split

Split

Split Als tweede stad van Kroatië heeft Split een fijne sfeer en volop bezienswaardigheden die verwijzen naar de geschiedenis van de stad. Op korte afstand van Split Kroatie zijn diverse eilanden te vinden zoals Hvar, welke je bijvoorbeeld door eilandhoppen kunt...

Ligurië

Ligurië

Ligurië Ligurië is een aan de kust gelegen regio in het noordwesten van Italië. Het is de op twee na kleinste regio van Italië. De Ligurische kust is misschien wel het bekendste stukje kust van Europa, de Italiaanse Rivièra met plaatsen zoals de Cinque Terre, Sestri...