Het Drentse plankenpad

Nederland kent een groot aantal prachtige wandelroutes, door bossen, langs heidevelden of door de duinen. Ons kleine kikkerlandje kent veel verschillende landschappen en hoe kun je dit nu beter ontdekken dan te voet? Een voorbeeld van zo’n mooie wandelroute is die door Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. 

Provincie: Drenthe

492.167 inwoners

Oppervlakte van 2.680 km2

Landnummer +31

Ontdek het Dwingelderveld

De noordelijke provincies beschikken over prachtige routes maar wandelen Drenthe is misschien wel het meest populair bij de liefhebbers. Geniet van de rust en fluitende vogels die je door het bos heen begeleiden.

Algemene Info

Heerlijk wandelen en genieten van de Drentse natuur doe je bij de wandelroutes Dwingelderveld. Er is zoveel te zien in het natuurgebied van wel 4000 hectare vol met bossen, heide die roze en paars kleurt in de zomer en tal van vennen die de prachtige natuur tot één geheel maken. Er leven wilde dieren zoals reeën, diverse soorten spechten, slangen en allerlei roofvogels waarvan de grootste de buizerd is.

Het meest bijzondere is het Plankenpad Dwingelderveld. Een deel van de route brengt je over een houten ‘brug’ over het natte gedeelte van het natuurgebied. Afhankelijk van de hoeveelheid neerslag en grond staat het water hoog of laag in dit natte heidegebied. Het gebied behoort tot het Natura 2000-gebied, waardoor het extra beschermd kan worden en de kwaliteit van de natuur optimaal wordt.

Algemeen
 • Provincie: Drenthe
 • Aantal inwoners: 492.167 (2019)
 • Oppervlakte: 2.680 km2
 • Religie: 24% protestants, 9% katholiek
 • Tijdsverschil: UTC +1
 • Munteenheid: Euro
Klimaat

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat en zo ook de provincie Drenthe. Hierdoor hebben we vrij milde winters en milde zomers. De noordelijke ligging zorgt ervoor dat de gemiddelde temperatuur in Drenthe iets lager ligt dan het gemiddelde van Nederland.

Maand / maximum temperatuur / minimum temperatuur

 • januari 4℃ / -1℃
 • februari 5℃ / -1℃
 • maart 9℃ / 1℃
 • april 12℃ / 3℃
 • mei 17℃ / 7℃
 • juni 19℃ / 9℃
 • juli 21℃ / 11℃
 • augustus 22℃ / 11℃
 • september 18℃ / 9℃
 • oktober 14℃ / 6℃
 • november 8℃ / 3℃
 • december 6℃ / 1℃

Informatie over het Dwingelderveld

Het natuurgebied van Dwingelderveld biedt veel verschillende opties en prachtige wandelroutes, zoals die van het Plankenpad.

Wandelroute Plankenpad

Als je wilt gaan wandelen in Drenthe, dan is het plankenpad een geweldige keuze. De route start, net als de meeste andere wandelroutes, bij Natuurpoort Spier. Ook zit hier boslounge Spier, waar je na afloop ook een drankje kan drinken. Het Plankenpad Spier is onderdeel van wandelroute boswandeling Spier en is 5,5 kilometer lang. Je volgt de witte bordjes die langs de weg staan om de juiste route aan te houden. De route brengt je langs uitgestrekte heidevelden, Drentse bossen en open landschappen.

Onderweg wordt je verwelkomt door fluitende vogels en prachtige uitzichten. Na ongeveer 4 kilometer wandelen kom je bij het Plankenpad Drenthe, waarbij je over een nat gedeelte van de Dwingeloose hei loopt. In 2012 is hier dus een houten wandelpad gemaakt over het natte gedeelte heen.

Bruine koeien op heide met water
Dichte bossen met groen en een vogel

Nationaal park Dwingelderveld

In het midden van Drenthe ligt één van de meest veelzijdige natuurgebieden van Nederland, namelijk het Dwingelderveld. In het gehele nationaal park van wel 37 km2 groot zijn diverse fiets- en wandelroutes die je kunt volgen, waarvan Dwingelderveld Plankenpad de mooiste en meest bijzondere is. Verder kun je in het natuurgebied natuurlijk ook dieren spotten, mountainbiken of lekker picknicken.

Het gebied is rijk aan heides en zelfs het grootste natte heidegebied van West-Europa! Behalve bos en heides is er ook stuifzand en vennen te vinden die ontstaan zijn in de ijstijd of door de veenafgravingen. Bij de Davidsplassen vind je een uitkijkhut om vogels, libellen en kikkers te bekijken.

Bereikbaarheid & Toegankelijkheid

Kies je voor een wandelroute Dwingelderveld, dan heb je meerdere opties waaronder het populaire Plankenpad. Het beginpunt van de verschillende wandelroutes is Boslounge Spier, waarbij je kunt parkeren aan de Oude Postweg in Spier. Dit is eenvoudig te bereiken door vanaf de A28 afslag Spier te nemen. 

Doordat het Plankenpad erg smal is en veel zandpaden bevat, is het niet toegankelijk voor rolstoelen of kinderwagens. Daarnaast is het belangrijk om de route op de juiste manier te volgen, want doordat het Plankenpad zelf heel smal is kun je niet van beide kanten komen. Honden zijn toegestaan in het natuurgebied, maar moeten wel aangelijnd zijn. Verder is het aan te raden om wandelschoenen te dragen, omdat de paden bestaan uit zand en modder.

Bankje met uitzicht op de heide
Heide met boom en blauwe lucht

Wandelroutes Dwingelderveld

Behalve het Plankenpad zijn er nog een aantal andere routes die je begeleiden door het wandelen Dwingelderveld. Start je bij Natuurpoort Spier, dan kun je kiezen uit drie routes waaronder Boswandeling Spier over het Plankenpad. Verder is er nog het Familiepad Spier van 2,3 kilometer en de Kibbelhoekwandeling van 6 kilometer. Alle wandelingen komen uiteindelijk weer terug op het beginpunt. Ook kun je vanaf hier naar uitkijkpunt de Schapenkop, wat 1,3 kilometer lopen is vanaf de Natuurpoort. 

Je kunt ook starten vanaf Bezoekerscentrum Dwingelderveld Ruinen. Daar vind je informatie over de omgeving en het gebied, waaronder ook het wandelnetwerk Drenthe. Vanuit dit centrum vertrekken vier wandelroutes, namelijk de rode route (4,5 km), de grijze wandeling (13 km), de witte wandelroute (7 km) en het zwerfpad (3,7 km). De zwerfroute is ook heel bijzonder om te kiezen bij het Dwingelderveld wandelen, omdat dit geen vast wandelpad is maar je mag lopen waar je wilt door het Kloosterveld. Volg de steenmannetjes die je door het veld heenleiden, waardoor je vanzelf weer terugkomt bij het bezoekerscentrum.

Onze andere bestemmingen

Peru

Peru

Peru Officieel bekend als de Republiek Peru, is Zuid-Amerikaans land gelegen aan de westelijke kust. Met zijn indrukwekkende geografische diversiteit en rijke culturele erfgoed trekt het land de aandacht van reizigers voor een vakantie Peru, maar ook avonturiers en...

Split

Split

Split Als tweede stad van Kroatië heeft Split een fijne sfeer en volop bezienswaardigheden die verwijzen naar de geschiedenis van de stad. Op korte afstand van Split Kroatie zijn diverse eilanden te vinden zoals Hvar, welke je bijvoorbeeld door eilandhoppen kunt...

Ligurië

Ligurië

Ligurië Ligurië is een aan de kust gelegen regio in het noordwesten van Italië. Het is de op twee na kleinste regio van Italië. De Ligurische kust is misschien wel het bekendste stukje kust van Europa, de Italiaanse Rivièra met plaatsen zoals de Cinque Terre, Sestri...