Vakantie aan de Belgische kust

De Belgische kustlijn is ongeveer 67 km lang en telt 13 badplaatsen in 10 kustgemeenten: van grote luxe tot gezellige woonwijken. Je vindt hier ook volop natuur, cultuur, beachlife en heel wat recreatiemogelijkheden voor groot en klein. In ‘t kort: de kust is een ideale bestemming voor een gezinsvakantie.

Hoofdstad: "Koningin der Badsteden" Oostende

426.075 inwoners

Oppervlakte van Belgische Noordzee 3.454 km2

Van actieve tot zonnige strandvakanties aan de Belgische kust

Bekijk hier wat de Belgische kust allemaal te bieden heeft, van talrijke wandel- en fietsmogelijkheden tot gezellige horeca en bruisende winkelzones.

Algemene Info

De Belgische kust is enorm divers en daarom wellicht ook enorm geliefd. Voor iedereen valt er hier wel iets te doen. Kinderen spelen op het strand, crossen over de dijk met een go-cart, verkopen zelfgemaakte bloemen in papier maché met schelpjes op het strand, spelen in openbare speeltuinen, smullen van heerlijke pannenkoeken, ijsjes en wafels of zwemmen in de zee. De avonturier haalt z’n hart dan weer op door lange fiets- of wandeltochten te maken, brengt een dag door op het water in een zeilboot, gaat strandkarten of maakt een ritje op een paard langs de kustlijn.

En voor iedereen is het sowieso genieten van de zilte zeelucht, het uitzicht over de horizon dat ieder uur wel lijkt te veranderen en de gemoedelijke vakantiesfeer. Wie hier vakantie viert, komt gegarandeerd met opgeladen batterijtjes terug naar huis.

Geografie

De Belgische kust is een uitgestrekt gebied dat volledig in de provincie West-Vlaanderen ligt. De kustlijn is zo’n 67 km lang en omvat zandstranden tot 500 meter breed met een brede duinengordel erachter. Die gaat tot 2,5 km breed. In het noordoosten vormt het prachtige natuurgebied het Zwin de grens met Nederland. Vanuit hier fiets je vlotjes naar Nederlandse badplaatsen zoals Cadzand en Sluis.

In het zuidwesten gaat de Vlaamse kustlijn over in de Franse Opaalkust. Achter de kuststrook, meer landinwaarts, liggen de uitgestrekte polders. In de jaren 60 à 70 werd de kustlijn zowat vol gebouwd met hoge appartementsblokken. Dat is wel jammer voor het uitzicht en de natuur.

Algemeen
 • Hoofdstad: “Koningin der Badsteden” Oostende
 • Aantal inwoners: 426.075
 • Oppervlakte: Het Belgisch deel van de Noordzee heeft een oppervlakte van 3.454 km²
 • Taal: Nederlands
 • Religie:
 • Tijdzone: UTC +1
 • Munteenheid: Euro
Klimaat

De kust heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en vrij warme zomers. Het gehele jaar valt er neerslag, het minste in het voorjaar en de vroege zomermaanden. Vanwege de ligging aan zee is de kans op sneeuw en vorst een stuk lager dan in het binnenland.

Maand / maximum temperatuur / minimum temperatuur

 • januari 6℃ / 1℃
 • februari 7℃ / 1℃
 • maart 11℃ / 3℃
 • april 14℃ / 5℃
 • mei 17℃ / 8℃
 • juni 19℃ / 11℃
 • juli 22℃ / 13℃
 • augustus 22℃ / 13℃
 • september 20℃ / 11℃
 • oktober 15℃ / 8℃
 • november 10℃ / 4℃
 • december 7℃ / 2℃
Reisdocumenten

Een geldige identiteitskaart volstaat. Paspoort is niet nodig.

De mooiste bestemmingen

De Belgische kust heeft één constante: de zee en het strand. Maar iedere gemeente is wel uniek. We laten je graag zien wat de hoogtepunten zijn aan de Belgische kust.

Oostduinkerke

Oostduinkerke, de parel aan onze Belgische kust. Misschien zelfs de meest kindvriendelijke badplaats. Omdat het een korte dijk heeft die min of meer afgesloten is. Kinderen kunnen er vrijuit go-carten terwijl mama en papa met een gerust hart naar de zeespiegel turen en bij goed weer, op het strand van een wijntje nippen. Nog meer tijdens de schoolvakanties, maar ook daarbuiten is er steeds voldoende te doen hier. Zowel in de natuur, als binnen in musea en restaurants.

Oostduinkerke bestaat uit mooie rustige villawijken met typische witte vissershuizen, maar evengoed met moderne meesterwerkjes met hier en daar een lap duin ertussen, een brede geanimeerde winkelstraat – zijnde de Leopold II Laan -, de minder aantrekkelijke trambaan en daarachter de dijk met een waanzinnig strand. Alles op fiets- en loopafstand. Oftewel, een heerlijke plek voor een week (gezins)vakantie in eigen land.

Beelden op het strand met blauwe lucht
Hoge gebouwen nabij strand

De Panne

Wie De Panne zegt, denkt misschien meteen aan het pretpark Plopsaland dat er vlakbij ligt. Omwille daarvan is het al een uitgelezen bestemming wanneer je met kinderen reist, maar ook De Panne zelf heeft heel wat te bieden.

De Panne is de meest westelijke van onze badplaatsen en ligt dan ook op een steenworp van Frankrijk. Deze kustgemeente is er eentje met grandeur, omdat ze een nauwe band heeft met het Belgische Koningshuis – 17 juli 1831 kwam toenmalig prins Leopold I de net onafhankelijk geworden staat België via De Panne binnen. Verder werd er rond het Leopold I-monument een statige esplanade aangelegd en is de oude kern bezaaid met kleurrijke monumentale panden. Ook de gezellige winkelstraat en Markt zorgen ervoor dat het aangenaam slenteren is door De Panne.

Oostende

Oostende is de enige stad langs de kustlijn. Ook wel de “koningin der badsteden” genoemd. Hier moet je zijn om te genieten van lekker eten en drinken, een beetje cultuur spotten en om hier en daar een winkeltje doen. Er zijn hier zot veel fijne adresjes zoals Histoires d’O, het Cultuur Café in het oude postgebouw en galerie Beausite. Qua cultuur zijn de gerestaureerde Mercator en de Koninklijke Gaanderijen must sees (of moet ik must seas schrijven?). En ga vooral door kuieren door de stad. Je vindt er overal indrukwekkende street art.

Strand met helder blauwe lucht
Paaltje met wandelroute op het strand

Wandelen langs de kustlijn

Zin in een micro avontuur dichtbij? Dat kan door de volledige kustlijn af te wandelen. Wandelen van De Panne naar Knokke, of andersom. Goed voor 76 km in de benen. En geen goeie 60 km, omdat de kustlijn 3 keer onderbroken wordt door een geul: in Nieuwpoort, Oostende en Blankenberge. Wanneer je dan de pech hebt om daar te staan wanneer de veerpont dienst niet vaart, dan moet je wel even om. But that’s all part of the adventure! Je passeert alle badsteden, stukken ongerepte natuur, lange dijken en wie vroeg vertrekt, geniet ook van verlaten stranden. En altijd met zicht op zee en in de frisse zilte zeelucht. Heerlijk. Langs de kust zijn er voldoende opties om te overnachten.

Het Zwin

Het Zwin is een fenomenaal uitgestrekt natuurgebied, een reservaat voor vogels en planten. Het is zalig om hier door en langs te fietsen. Dat je zo ver kunt kijken, maakt het redelijk overdonderend. Daarnaast zijn er ook tal van wandelmogelijkheden, eventueel met gids en ook op maat van gezinnen. Op verschillende punten vind je panoramatorens. Het Zwin is een uniek stukje natuur in Europa.

Onze andere bestemmingen

Peru

Peru

Peru Officieel bekend als de Republiek Peru, is Zuid-Amerikaans land gelegen aan de westelijke kust. Met zijn indrukwekkende geografische diversiteit en rijke culturele erfgoed trekt het land de aandacht van reizigers voor een vakantie Peru, maar ook avonturiers en...

Split

Split

Split Als tweede stad van Kroatië heeft Split een fijne sfeer en volop bezienswaardigheden die verwijzen naar de geschiedenis van de stad. Op korte afstand van Split Kroatie zijn diverse eilanden te vinden zoals Hvar, welke je bijvoorbeeld door eilandhoppen kunt...

Ligurië

Ligurië

Ligurië Ligurië is een aan de kust gelegen regio in het noordwesten van Italië. Het is de op twee na kleinste regio van Italië. De Ligurische kust is misschien wel het bekendste stukje kust van Europa, de Italiaanse Rivièra met plaatsen zoals de Cinque Terre, Sestri...